НОВИНИ

Доналд Тръмп с реч пред 7500 души за националния празник на САЩ - 4 юли

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:42, 04.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че антирасистките протести се опитват да изтрият историята на страната и заплашват самите устои на американската политическа система.

За Деня на независимостта той говори пред около 7 500 свои привърженици, събрали се на планината Ръшмор под ликовете на четирима президенти, издялани в скалите. Формално проявата не беше част от предизборната кампания на държавния глава, но той засегна засегна ключови теми с поглед към вота на 3-ти ноември.

Лявата културна революция е срещу американската революция, заяви Доналд Тръмп. Президентът обяви, че ще създаде огромен открит парк, посветен на най-великите американци, живели някога.

Той призова сънародниците си да "защитават и съхраняват своята история, наследството и големите си герои" в светлината на посегателствата срещу статуи на личности на Конфедерацията, повели бунта срещу американското правителство през Гражданската война.

Държавният глава обеща строги наказания за посегателствата и заговори за крайноляв фашизъм в страната.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Нашият народ е свидетел на безмилостна кампания за изличаване на нашата история, оклеветяване на нашите герои, изтриване на нашите ценности и индоктриниране на нашите деца. Гневни тълпи се опитват да свалят статуите на нашите основатели, да обезличат нашите най-свещени паметници и да отприщят вълна от престъпно насилие в нашите градове.

Малцина от присъстващите се възползваха от наличните маски. Преди събитието положителна проба за коронавирус даде приятелката на Доналд Тръмп -младши.

Коренни американци бяха арестувани след като блокираха пътя към националната забележителност. Те критикуваха мероприятието на Тръмп заради повишения риск от зараза. Недоволни са и от отбелязването на Деня на независимостта върху земя, смятана за свещена от сиуксите.

Много индианци не празнуват 4-ти юли като символ на колонизация и загуба на културна идентичност. Проявата завърши с фойерверки след десет годишната им забрана поради риск от горски пожари. По-късно президентът ще участва и в тържества във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Едуар Филип за справянето с COVID-19
Разследват Едуар Филип за справянето с COVID-19
Португалия е срещу изключването си от британските въздушни коридори
Португалия е срещу изключването си от британските въздушни коридори