НОВИНИ

Доставят с дрон медицински материали до отдалечени болници в Англия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:24, 13.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
Любопитно

Във Великобритания започва първият етап на отслабване на мерките, въведени заради COVID-19. Най-напред ограниченията падат в Англия, където ще може да се спортува и пътува.

В Южна Англия дрон започна да доставя медицински материали до и от отаделечени болници. Първата пратка е била с патогенни проби, които обикновено се доставят до лаборатории с лодки, което отнема значително повече време.

Леталният апарат е разработен в Университета Саутхемптън като целта е била да бъде използван в хуманитарни операции. С разрешение на правителството, обаче, мисията му била променена и машината била включена в борбата с COVID-19.

Джим Сканлан, професор в Университета Саутхемптън: Дизайнът е функционален, нещо като Ленд Роувър в небето. Апаратът е много здрав и лесен за поддръжка, с два двигателя, като може да работи и само с единия, което го право изключително надежден.

С едно зареждане дронът може да измине 1000 километра и да пренесе товар до 100 килограма. Напълно във възможностите му е да извърши до десет полета на ден.

Създателите му са категорични, че целта не е да се заменят традиционните превози, а се търсят алтернативни, бързи и евтини начини, които са ключови в условията на пандемия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят молове и офиси в Калифорния, въпреки предупрежденията за нов пик в САЩ
Отварят молове и офиси в Калифорния, въпреки предупрежденията за нов пик в САЩ
Лятото подрани - слънце и максимални температури до 28 градуса днес
Лятото подрани - слънце и максимални температури до 28 градуса днес