НОВИНИ

Дрогата от Студентски град вероятно е била за Черноморието, Западна Европа и част от Азия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 27.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Депо с над 320 кг кокаин откриха в Студентски град. Дрогата е открита в апартамент, нает от задържания на 24 май мъж с 40 кг кокаин в автомобила му.

Той се казва Николай Петров и Софийският градски съд днес го остави за постоянно в ареста. Сред пакетите има кокаин с чистота над 75%, което от специалистите се смята за изключителна рядкост.

В съдебната зала адвокатката на Николай Петров се опита да обясни, че той е бил само шофьор на автомобила и не е знаел какво има в багажника му, въпреки че самият Петров е признал пред полицаите, че в колата има точно 40 кг кокаин.

При обиск в дома на задържания, разследващите откриват договор за наем на апартамент в кооперация в Студентския град. Тя се намира в близост до мястото, където мъжът е арестуван на 24 май. В автомобила му пък са открити ключовете от апартамента и така полицаите успяват да влязат в жилището. Откриват още 327 пакета.

Антоанета Панчева, прокурор в СГП: Разположени в различни части от апартамента. 248 пакета в спалнята и 79 пакета в кухнята. Общото количество е от 320 до 327 кг, предвид това, че всеки пакет е с около килограм. На място са направени полеви тестове, които са се оцветили в синьо, т.е. кокаин.

В спалнята кокаинът е бил прибран в четирикрилен гардероб. В кухнята, наркотикът е бил складиран в скрин под телевизор. Пакетите са били маркирани с осем различни щампи.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Което означава, че този кокаин е с различен по вид чистота - в зависимост от щампата, която е поставена. Цената на 1 кг е различна, в зависимост от качеството на кокаина.

Първоначалните данни от изследванията на различните мостри показват, че наркотикът е чистота от 68 до над 75%. По цени на едро, стойността му се изчислява на 10 - 11 милиона евро. Продаден да крайните клиенти, обаче той може да донесе приход от над 40 милиона евро.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Част от него е предназначена за пазара в Азия, друга част за Западна Европа, като много малка част от него остава за разпространение в страната ни.

Според данни на разследващите, за пазара у нас са били предназначени 35 до 40 кг от дрогата. Те трябвало да се пласират през лятото основно в големите ни черноморски курорти, където кокаинът е много търсен от чуждите туристи.

Той най-вероятно е дошъл по вече проверен канал, през който са преминали и други количества.Наши източници твърдят, че дрогата е внесена през пристанището в Солун.

В апартамента, нает от Николай Петров, са намерени електронна везна и професионална машина за опаковане. Анализът сочи, че най-вероятно именно в този апартамент наркотикът е разпределен на пакети.

Криминалистите имат данни, че гарант на пратката е бизнесмен с добри контакти в престъпния свят, който е удвоил личната си охрана, защото подобни загуби се наказват.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Зависи как се е застраховал. Всеки канал си има процент на загуби. Сега ако погледнете залавянията в Западна Европа, обикновено се залавя 60% от кокаина. Т.е. повече се залавя, отколокото се консумира в Западна Европа. Прието е, че имате големи загуби. Сега точно българският случай как е - според мен ситуацията е доста по-различна от началото на века, когато... След такива случаи имаше трупове? - След такива случаи имаше максимални наказания.

Именно през март 2001 г. Поли Пантев беше застрелян на остров Аруба и така заплати с живота си загубата на няколкостотин килограма кокаин, задържани при опит да преминат през България няколко месеца по-рано.

Разследващите на този етап не намират данни този кокаин да е свързан със засечените у нас канали за дрога през последната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречиви реакции след решението за събаряне на старата сграда за детска болница
Противоречиви реакции след решението за събаряне на старата сграда за детска болница
Отмениха оправдателната присъда за лекаря от Пловдив, който уби крадец в дома си
Отмениха оправдателната присъда за лекаря от Пловдив, който уби крадец в дома си