НОВИНИ

Два региона във Франция със съвместна кандидатурата за домакинство на ЗОИ през 2030-а

два региона франция съвместна кандидатурата домакинство зои 2030
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:08, 19.07.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Два големи региона във Франция се обединяват в опит за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2030 година, съобщава АП.

Регионите Оверн-Рона-Алпи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг обявиха, че искат да подадат обща кандидатура до Международния олимпийски комитет. Ходът дойде след консултация с шефа на Олимпийския комитет на Франция.

Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри догодина. Франция е приемала Зимните игри три пъти - през 1924, 1968 и 1992 година. Град Анси загуби надпреварата за Зимните игри през 2018-а.

"Зимните олимпийски и параолимпийски игри във Франция през 2030 година са огромна възможност да надградим инерцията на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024 и предлагат невероятни перспективи за френския спорт и за нашите спортисти", каза Давид Лапартиен, който оглави Олимпийския комитет на Франция в края на юни.

Той официално ще поиска от МОК и неговата комисия за бъдещите градове-домакини да започнат официален диалог "с оглед изготвяне на документите за кандидатстване". Всяка съвместна кандидатура ще се нуждае от подкрепата на френската държава.

До момента намеренията си да кандидатстват за домакинство на форума през 2030 година са изразили американският град Солт Лейк Сити, който прие "бялата" Олимпиада през 2002-а, японският град Сапоро, столица на зимната Олимпиада през 1972-а, както и шведската столица Стокхолм.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарният дял на електрическите автомобили в Европа изпревари дизеловите през юни
Пазарният дял на електрическите автомобили в Европа изпревари дизеловите през юни
НС прие оставката на депутата от ПП-ДБ Ивайло Шотев
НС прие оставката на депутата от ПП-ДБ Ивайло Шотев