НОВИНИ

Двама състезатели от град Баня ще представят България на европейската купа по триатлон в Испания и Чехия

двама състезатели град баня представят българия европейската купа триатлон испания чехия
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 13.07.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Двама състезатели от спортен клуб „Триатлет“ от град Баня ще представят България на състезанията за европейската купа по триатлон в Испания и Чехия през следващата седмица. Клубът в Баня винаги е имал силни състезатели и големи спортни успехи, още от самото навлизане на триатлона в България през 1985 година.

За последен път състезател на клуба е участвал на световна и европейска купа преди седем години. 15-годишната Миролюба Ненкова ще участва на европейска купа в Чехия, а 17-годишният Петър Делков – в Испания.

„Условията в плуването почти винаги са били доста трудни за нас. Нямали сме база, нямали сме басейн. Не сме плували в града, винаги сме пътували в други градове, включително и до Казанлък, за да плуват децата. От няколко месеца вече плуваме в град в СОУ „Христо Проданов“. Подготовката в плуването изостава точно поради тази причина, просто не сме имали възможност да я водим пълноценно“, заяви пред БНТ Иван Попов – треньор на СК „Триатлет“ в гр. Баня.

Триатлонът е един от най-трудните спортове. Първо състезателите трябва да плуват, след това да карат колела и най-накрая да бягат. Всичко това без прекъсване и за бързина.

„Трябва да си много гъвкав, лесно да сменяш средата, в която си. Най-често плуваме в езера, язовири, както и в морето. Участвал съм на три балкански първенства, като ми предстои едно европейско първенство. Ставал съм два пъти държавен шампион“, каза състезателят Петър Делков.

„Състезавах се в международни състезания и в Северна Македония се класирах на второ място. За мен най-трудно е плуването, а най-лесно ми е да карам колело“, добави Миролюба Ненкова.

„Няма как да излезеш извън първите две групи и да започнеш колоезденето някъде много назад след тях и след това да искаш да бъдеш в първата 20-ца. Състезателите трябва да са подготвени да се справят във всякакви условия. Няма гаранция, че няма да завали дъжд или няма да има буря, или силен вятър. Тук остават тези, които най-много работят, най-силните и най-дисциплинираните, защото наистина спортът е труден и не всеки успява да се задържи в него поради тази причина“, сподели Попов.

Разстоянията, които състезателите трябва да плуват, да преминат с колелата и да избягат, са различни и винаги са съобразени с възрастовата категория.

В момента в клуба тренират 42-а състезатели. В регионът спортът е един от най-предпочитаните, въпреки трудността му.

Голямата цел на ръководството на клуба е да постигнат спорни успехи на световно ниво.

„На България и липсва класиране за олимпийски игри. Целта на всички колеги в страната е да можем да класираме състезател, който да представи държавата ни на олимпийски игри“, каза още Иван Попов.

Девет месеца клубът провежда интензивни тренировки по плуване за деца на различна възраст в Карлово, а много от тях вече с голямо желание започнаха да правят първи стъпки в трудния спорт и да се включват активно в колоезденето и в бягането.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плажен волейбол в Русе
Плажен волейбол в Русе
Отстраниха руски генерал след критика срещу военното командване
Отстраниха руски генерал след критика срещу военното командване