НОВИНИ

Двама заложници са били освободени при израелска операция в Рафа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:10, 12.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Двама заложници са освободени при израелска операция в Рафа в Ивицата Газа. От Червения полумесец съобщиха, че градът е бил подложен на израелска атака, при която са загинали около 100 души. Властите в Тел Авив потвърдиха, че са освободени мъже на 60 и на 70 години. Те са в добро здравословно състояние и сега се намират в болница за медицински прегледи.

За 60-годишния Фернандо Симон Марман и 70-годишния Луис Хар щастливата развръзка настъпи в 128-я ден в плен. След наблюдение на жилищен блок в Рафа в продължение на няколко дни, те били освободени при спецоперация. Мъжете били държани в апартамент на втория етаж на сградата.

Спасителната операция започнала с мощна експлозия, последвала престрелка и подкрепление по въздух. Спасените мъже били прехвърлени с хеликоптер в Израел. Израелският министър на отбраната определи спасителната операция като "впечатляваща".

"Тази нощ двамата освободени заложници пристигнаха с хеликоптер в медицинския център. Те са в стабилно състояние. През следващите дни ще продължим да ги наблюдаваме", посочи Арнон Афек, директор на болница Шеба, Израел.

На 7 октомври Фернандо и Луис били похитени от кибуца Нир Ицках. Подробности за живота им в плен, обаче, засега не са известни.

"Видяхме ги. Имаше много сълзи, много прегръдки и много малко думи", разказва Идан Бехерано, зет на Луис Хар.

Близките на освободения Луис Хар, обаче, разкритикуваха израелските власти за действията им.

"Да, ние сме късметлии, защото нашите близки бяха спасени тази нощ. Но работата не е свършена. Израелският народ се нуждае от сделка", каза Идан Бехерано, зет на Луис Хар.

В плен на Хамас остават около 100 души. Израелските власти обещават да ги освободят с военна операция, а не със сделка с Хамас. Пред Ей Би Си Нетаняху заяви, че всеки който е против израелската операция в палестинския град, подкрепя Хамас. За цивилното население в Рафа, той обясни, че има възможност да се премести.

"Рафа е много малък процент от Газа. Мисля, че е около 10 - 15 процента от територията. Районът на север от Рафа вече е разчистен", посочи Бенемин Нетаняху, премиер на Израел.

Здравните власти в Газа съобщиха, че при израелската атака през нощта са загинали около 100 палестинци. Операцията не е част от подготвяната от Израел офанзива срещу Рафа. По-рано американският президент проведе телефонен разговор с израелския премиер, за да го призове да не предприема военна операция в Рафа, без "надежден план за защита на цивилните".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Университетите в Нидерландия затягат условията за прием на чужденци
Университетите в Нидерландия затягат условията за прием на чужденци
Пускат в действие новите мобилни камери на пътя
Пускат в действие новите мобилни камери на пътя