НОВИНИ

Две години война в Украйна: Може ли да се прогнозира краят ѝ - пред БНТ говори съветник на президента Зеленски

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:45, 22.02.2024
Чете се за: 11:42 мин.
По света
Слушай новината

Украйна активно работи по своята формула за постигане на мир и няма да приеме руски условия. Това каза в специално интервю за предаването "Светът и ние" по повод втората годишнина от инвазията Ихор Жовква. Той е съветник на президента Зеленски по външната политика и заместник-ръководител на неговата администрация. С него разговаря Николай Кръстев.

Благодаря Ви много, г-н Жовква, че гостувате на Българската национална телевизия. Моля Ви, кажете ми две години след началото на руската инвазия в Украйна, 10 години окупация в Крим, както и на части от Украйна Донецк и Луганск, вижда ли се краят на руската война в Украйна? Каква е прогнозата Ви?

Ихор Жовква - съветник на президента на Украйна по външнополитически въпроси: "Крайната цел на Украйна е да победи Русия на бойното поле и да си върне всички територии, които Русия започна да завзема от 2014 г. Тогава започна незаконното анексиране на Крим, след това се насочиха към Донбас, и към момента те не успяват да го окупират целия. Те наистина се гордеят, че са успели преди няколко дни да зваземат едно малко село като Авдеевка, но трябва да напомня, че тяхното усилие за това продължава повече от 10 години. И Ако това е голямата победа за Русия, направо са жалки. Нашата крайна цел е да освободим всички украински територии, включително и Крим, и всичко завзето след 2022-ра. И днес, в навечерието на втората годишнина от откритата руска агресия срещу Украйна, трябва да Ви кажа, че успяхме да освободим повече от 50% от територията, която Русия завладя. Очевидно ще продължим и ще се стремим да постигнем повече, при условие че получаваме достатъчно оборудване, достатъчно оръжия и боеприпаси от нашите съюзници, от нашите приятели, от нашите партньори в международната коалиция на цивилизованите държави. И със сигурност разчитаме на България в това отношение."

Украйна активно работи по формула на мира, представена от президента на Украйна пред ООН. Проведени са много работни срещи с лидерите на международната общност. Моля Ви, кажете каква е следващата стъпка за прилагане на украинската формула?

Ихор Жовква: "След като проведохме многобройни успешни срещи на ниво съветници по националната сигурност, нашият президент постигна споразумение с президента на Швейцария за провеждане на учредителна среща на върха за световен мир в Швейцария, в близко бъдеще. Бихме искали да имаме встъпителна среща на високо равнище с лидерите на възможно най-много държави, за да започне дискусия за това как да се установи мир в Украйна. Мир, но не и при руски условия, защото техните условия, както знаете, са много прости. Русия иска незабавно прекратяване на огъня и след някакъв период от време да поднови агресията и да завладее цялата територия на Украйна. Това със сигурност не е украинският план. Украинският план е да се използват инструментите за колективен натиск спрямо агресора и той да бъде лишен от всякакви средства за тази агресия, не само на бойното поле. Всички страдат от руската агресия, независимо дали става дума за ядрения сектор, за енергийния, за продоволствената сигурност, за околната среда. Това моят президент постоянно чува от лидерите на глобалния юг, когато посещава Латинска Америка, или когато африканските лидери идват в Киев, или когато разговаря с арабските лидери. Всички те страдат от тежки последствия заради руската агресия. Ето защо трябва да съберем всички лидери, за да обсъдим този план, как да накараме агресора да спре. А след тази глобална среща на върха ще имаме последващи събития по всяка точка от формулата за мир...и ако всички лидери на цивилизования свят се споразумеят как да продължим, ще можем да проведем и втора среща на върха, за да фиксираме резултатите. Да фиксираме украинската победа. И със сигурност тогава на масата може да седи и някой представител на Русия, но срещу агресора ще седи цялата цивилизована общност, всички поддръжници на Украйна, и те ще фиксират победата на Украйна над агресора."

Г-н Жовква, моля, разкажете ми след декларацията на лидерите на Г-7 за сигурността в Украйна и за значимостта на връзката за сигурност между Вашата страна и Великобритания, каква е концепцията за гаранцията за сигурността в Украйна при членство в НАТО?

Ихор Жовква: "На първо място, декларацията от Вилнюс на Г-7 беше подписана първо от тях, а по-късно и от още поне 30 държави, включително и България. Идеята на тези двустранни ангажименти е да се осигури сигурността на Украйна, преди тя да стане член на НАТО. Ние разбираме, че Украйна няма да влезе в Алианса преди победата. Ние се нуждаем от сигурността на Украйна преди победата, по време на победата и след победата, особено след победата, преди да станем членове на НАТО. Ето защо започнахме двустранните преговори със страните, които се придържат към декларацията, и ... получихме три двустранни споразумения за сигурност - с Великобритания, с Франция и с Германия. В момента преговаряме за двустранни споразумения за сигурност и с други държави от Г-7 и не само. Бихме искали България, както и други черноморски държави, да се присъединят към преговорите и да поемат ангажименти за сигурност на моята страна. Черноморският регион е много важен. регион за България, за Украйна и за други държави. Както знаете, Украйна полага максимални усилия, за да лиши Русия от агресивния ѝ капацитет в Черно море. И въпреки усилията на Русия, създадохме добре функциониращ коридор покрай бреговете на България и Румъния. 500 кораба вече преминаха през този тесен коридор, както и повече от 50 милиона тона товари, включително 10 милиона тона селскостопански продукти. , преминават през този коридор и ние Трябва да направим черноморския регион възможно най-сигурен, и веднъж завинаги да лишим Русия от всякаква възможност за агресия и инструменти за агресия в този регион. Ето защо, когато мислим за евентуално регионално споразумение относно ангажиментите за сигурност на всички наши черноморски страни, ние сме готови да започнем преговори с Вашата страна, както и с други страни от Черноморския регион, за да направим тази много важна част от света по-сигурна."

Г-н Жовква, моля, кажете ми, когато говорите за ситуацията в Черноморския регион, какъв е приоритетът за по-силната връзка между нашата страна и Черноморския регион?

Ихор Жовква: "Ние оценяваме всички усилия, които България полага, за да помогне за сигурността в тази част на света. Ценим високо и активните усилия на България да се създаде коалиция за разминиране. Не трябва да забравяме, че през 2014 г. руската агресия срещу Украйна започна именно от Черно море. Започнаха с опита да анексират полуостров Крим. И вижте сега в какво се е превърнал той - от курорт стана военна база. И то неконтролируема военна база. Не знаем какви точно оръжия има там. И това е притеснително, не само за Украйна, защото това е наша територия, но и за всички държави от Черноморския регион. Така че още веднъж, приветстваме всички усилия, които България, както и други държави от региона полагате. Ние сме благодарни и Украйна трябва да бъде неизменна част от тези съвместни усилия, защото това е нашето Черно море и ние живеем там. Ние със сигурност искаме тази територия, този регион да бъде сигурен, колкото е възможно по-сигурен."

Последният ми въпрос, г-н Жовква, как ще коментирате приноса на България по четирите точки от украинската формула за мир в този момент?

Ихор Жовква: "Ние сме благодарни на България за активното ѝ участие във формулата за мир като инициатива и план на нашия президент. Ние разбираме, че не може всяка държава да участва активно във всеки аспект на плана, но е от голяма важност всяка държава да подкрепи по една или две или три точки. Идеята за такова участие е много проста. Вие първо участвате в точката, но след това, когато има последващо събитие, след световната среща на върха и сте съпредседател на тази или онази точка, това събитие ще се случи във вашата страна. Така че, И ако България стане съпредседател на една точка от плава, София може да бъде домакин на последващото събитие по тази точка и България да бъде в центъра на международния процес. Знаете ли, мисля, че формулата за мир установява някои нови тенденции, вкарва нови или обновени правила в международния световен ред. Това, което сега прави Русия, е нарушение на абсолютно всички норми, принципи и правила на цивилизованото съжителство, на Устава на ООН и Женевската конвенция. Всички ние, заедно трябва не само да изправим Русия пред съда и да ѝ потърсим отговорност, но и да помислим как ще изглежда светът след нашата победа. Това е не по-малко важно от самата победа."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-доброто решение за България е нови избори, смятат от "Възраждане"
Най-доброто решение за България е нови избори, смятат от "Възраждане"
Последно поколение палатки за реакция при извънредни ситуации закупи Държавният резерв
Последно поколение палатки за реакция при извънредни ситуации закупи Държавният резерв