НОВИНИ

Две жертви на COVID-19 за ден у нас, общо заразените вече са 477

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:00, 03.04.2020
12364
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Две нови жертви на COVID-19 у нас. Това са 81-годишен мъж от Стара Загора и 58-годишен мъж, който е бил настанен в "Пирогов".

Така жертвите на вируса у нас стават 12.

Положителните проби за последното денонощие са 28. Така общият брой на заразените с коронавирус у нас вече са 477, а излекуваните са 30.

От проведеното изследване на народни представители и персонал има двама установени освен д-р Адемов, – двама депутати, които вече са известни.

Съпругата на Хасан Адемов също е с положителна проба.

В София са 21 случаите, в Пловдив – 2, в Смолян – 2, в Бургас, Кърджали и Велико Търново по един.

Още един лекар е заразен, като с това заразените медици вече са 21.

Нови петима души са излекувани – 3 във ВМА – един от Пещера, от Пловдив. Общо излекуваните са 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е на 27 г., най-възрастният е 80-годишен мъж. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

179 са приетите на болнично лечение, от които 20 са интубирани.

Снощи в „Пирогов“ е приет и мъж арестант с признаци на коронавирус, на който са взети проби. Приведено е и дете на 4 години от Великотърновската болница, то е с двустранна бронхопневмония, изливи в белите дробове, не е интубирано. Чакат се пробите му за коронавирус.

Ген. Мутафчийски подчерта, че никой не плаща тестовете, а болниците работят с тестове, които са дарени. Болниците не са купували тестове, каза още той. Проф. Мутафчийски обяви, че от групата на ГЕРБ, които бяха тествани за коронавирус след откриването му при депутата Хасан Адемов, са заявили, че ще си заплатят тестовете.

Съпругата на депутата Адемов също е с положителна проба, но за момента няма нужда от поставянето на парламента в карантина. Решението за работата на НС трябва да се вземе от неговото ръководство, каза проф. Мутафчийски.

Доц. Попов от Инфекциозното отделение на ВМА обясни, че до момента във ВМА има регистрирани 129 болни с COVID-19, от които хоспитализирани са 26, 89 са по домовете с лека клинична форма.

От наблюдаването на домовете с забелязва, че вирусът заразява цели фамилии от 5-8 души, включително и комуна от 11 жени и едно дете, от които седем жени са положителни.

Заболяването засяга хора с добър социален статус – наблюдаваните по домовете ги контролираме по телефона, обажда им се и психолог. От наблюдаваните по домовете има четирима души, които са хоспитализирани. Изпращаме им и мобилни екипи от доброволци – квалифицирани лекари.

Има трима болни с тежка клинична форма, които засега не са на респиратор, защото активно го наблюдаваме – по цяла нощ ги наблюдаваме, следим сатурацията и наблюдаваме всеки отделен случай.

При нас се намира най-възрастната жена на 86 години, за която не се е наложило да бъде на респиратор, защото такива случаи имат смъртност от 86%. С агресивна антибиотична терапия и кортикостероиди жената я приведохме в добро състояние, и скоро ще я изпишем.

Попов обясни, че при тежките случаи се разчитат по сатурацията (Понижена кислородна сатурация: състояния, при които се установява слабо насищане на кръвта с кислород (под 90%) – бел.ред.) на пациента, която ако падне под 93%, трябва хоспитализация. Но сме имали случаи със сатурация под 60%, които не са били интубирани.

Около 5-ия ден след заразяването става тежката пневмония, и в следващите дни пациентът може да умре за часове, ако сатурацията падне рязко, допълни доц. Попов. В световната литература са описани случаи на бъбречна недостатъчност и увреда на нервната система, причинени като последствия от коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Следващите две-три седмици ще е пикът на COVID-19 у нас
Борисов: Следващите две-три седмици ще е пикът на COVID-19 у нас
Предлагат пакет от мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в София
Предлагат пакет от мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в София