НОВИНИ

Две детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:27, 26.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Образование

От понеделник две дежурни детски градини в столицата, 124-а и 117-а, ще приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID отделения. И двете градини се намират до големи болници, а целта е да се осигури спокойната работа на медицинските работници. Според кмета на София Йорданка Фандъкова се очаква двете градини да поемат около 80 деца.

124-а детска градина в столицата е близо до големите болници "Александровска", ВМА и "Пирогов". От понеделник 168-е деца, които посещават градината, ще са вкъщи, но тук ще дойдат деца на лекари, сестри и санитари от COVID отделения. Колко точно ще са те още не се знае.

"Това е най-малкото, което можем за българските медици. Няма никакви притеснения, екипите са готови да работят", каза Теменужка Димитрова, директор на 124-а ДГ.

Досега в градината не е имало болни деца.Тук се надяват и от понеделник да е така. Готови са и с мерките за безопасност. Подготвени са и ако децата вдигнат температура, кашлят или не се чувстват добре.

Фандъкова предлага две дежурни детски градини в София за децата на лекари

"Ние го изолираме, имаме специален изолационен бокс, в който то изчаква, докато родителят не дойде, за да бъде детето прегледано от лекар", каза Албена Апостолова, медицинска сестра в 124-а ДГ.

Тук са огорчени обаче от негативни изказвания в социалните мрежи, защо децата на лекарите остават на детска градина за разлика от тези на всички останали.

"Тези хора, които са на първа линия, хората в болниците, именно те имат нужда да бъдат подкрепени и да бъдат гледани техните деца. Хората, работещи в болница, нямат възможност да минат на онлайн работа, те лекуват пациентите директно", каза Албена Апостолова, медицинска сестра в 124-а ДГ.

От градината казват още, че затварянето на детските заведения за три седмици ще затрудни много родителите, но на първо място трябва да се запази здравето на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Васил Левски" е готов за поредната европейска битка на ЦСКА
"Васил Левски" е готов за поредната европейска битка на ЦСКА
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста