НОВИНИ

ЕБВР ще отпусне заем на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ - България

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:48, 10.06.2021
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем до 60 млн. евро на българската компания "Еврохолд", за да купи доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ. Общата цена на сделката е 335 млн. евро и се очаква да приключи до края на юни.

Застрахователната компания "Еврохолд" обяви в края на месец май, че ще набере допълни средства и през Българската фондова борса.

Доставчикът на ток в Западна България е най-голямото електроразпределително дружество у нас. То е собственост на чешката държавна компания ЧЕЗ. Дружеството се опитва да го продаде от няколко години. За първи купувач беше избрана компанията "Инерком" на Гинка Върбакова.

До сделка обаче така и не се стигна след като Комисията за защита на конкуренцията не одобри продажбата. Мотивът на антимонополистите е, че "Инерком" притежава мощности за производство на ток и придобиването ще наруши правилата на пазара.

Така ЧЕЗ намериха нов купувач в лицето на "Еврохолд". В последствие съдът отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията за първата забрана за покупка от "Инерком", но решението не е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо децата проговарят все по-късно
Защо децата проговарят все по-късно
Диа Евтимова победи Шаламанова на турнир в Турция
Диа Евтимова победи Шаламанова на турнир в Турция