НОВИНИ

Единство и дисциплина на фона на строгите мерки в Европа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:23, 20.03.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Общество

Жертвите на коронавируса по света надвишиха 10 000, заразените са над 250 000, а възстановилите се са над 86 000.

В Европа мерките стават все по-строги. Сърбия, например, забрани междуградския автобусен транспорт и увеличи комендантския час.

На фона на черната статистика за 3405 починали, италианците продължават да показват несломим дух. Днес в 11 местно време радиостанциите пуснаха химна, а хиляди пяха заедно, за да си вдъхнат кураж във времената на скръб и самота.

В Испания броят на жертвите надхвърли 1000, заразените са над 20 000. Тя е втората най-тежко засегната от пандемията страна след Италия.

Салвадор Ийа - министър на здравеопазването на Испания: Най-лошото тепърва предстои, тепърва идват дни, в които ще се увеличава броят на случаите и едва когато достигнем пика, ще можем да обърнем тенденцията.

Над 1000 военни бяха разположени по улиците на страната, която е под пълна карантина. Полицията е на всяка крачка за проверки и разяснения за гражданите.

Във Великобритания от днес са в сила по-строги мерки. Учебните заведения и детските градини затвориха за неопределено време. Ще приемат само децата на служители и работещи на първа линия в битката с болестта. С писма властите в Англия и Уелс приканиха 65 000 пенсионирани лекари и сестри да се върнат на работа, за да помогнат в тежката ситуация.

В Европа, с най- много починали след Италия и Испания, са Франция, Великобритания, Нидерландия и Германия.

170 радиостанции в Европа, включително и в България, излъчиха едновременно тази сутрин песента "You'll Never Walk Alone" или "Никога няма да си сам" на групата "Джери енд дъ Пейсмейкърс". За да покажат единство в борбата срещу пандемията.

Бавария стана първата германска провинция, която въведе ограничения на движението. От събота излизането от дома ще е възможно само за работа, пазаруване, посещение при лекар. Спортът на открито ще е разрешен само ако човек е сам или заедно с членове на едно и също домакинство.

Африка - континентът с милиард и 200 млн население, до момента има 20 жертви и 600 потвърдени случая на коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни ограничения на територията на София от 21 март
Допълнителни ограничения на територията на София от 21 март
Банско - ден трети от карантината
Банско - ден трети от карантината