НОВИНИ

Една година от подписването на Пътна карта за сътрудничество в отбраната със САЩ

една година подписването пътна карта сътрудничество отбраната сащ
bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 18.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Една година след подписването на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България, съобщиха на страницата си във Фейсбук от посолството на САЩ.

По този повод заместник помощник министърът на отбраната на САЩ Спенсър Бойър и посланик Мустафа се срещнаха с българския министър на отбраната, за да прегледат постигнатия напредък.

"Сътрудничеството ни в отбраната води до по-суверенна и независима България. Ние сме по-силни заедно!", пишат още от посолството.

На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от пресслужбата на МО.

Министър Георги Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ.

Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1722 дни по-късно Роджър Федерер отново е извън топ 10
1722 дни по-късно Роджър Федерер отново е извън топ 10
Силно задимяване в ковид отделението на Пета градска в София
Силно задимяване в ковид отделението на Пета градска в София