НОВИНИ

Едва 10% от хотелите по морето са готови да посрещат гости

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 21.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Хотелиерите по българското Черноморие са в доста трудна ситуация. Причината е, че повечето от тях се колебаят дали изобщо да отворят.

В най-големия ни морски курорт "Слънчев бряг" очакванията са едва между 5 и 10% от хотелите да посрещат туристи.

Основно тази година морските ни курорти ще разчитат на посещенията на българи, а чужденци се очакват, когато границите бъдат отворени и започнат да се изпълняват полетите.

Все още не е ясно колко хотела по Северното Черноморие ще отворят врати за летния сезон. Тези обаче, които са взели такова решение, подготвят базите си, съгласно изискванията на здравното министерство - да има табели за дистанция, еднопосочни движения и задължително да се мери температурата на входа.

Юлияна Василева, хотелиер: Освен това, сме подготвили и стая за изолация, ако евентуално някой от гостите прояви някакви признаци. Също така и за самите служители сме подсигурили същите условия с цел да можем да обгрижим нашите туристи в безопасна среда.

На юг, курортът "Слънчев бряг" обикновено пръв отваря своите хотели и места за настаняване. Сега обаче той е напълно пуст и празен. А прогнозите за лято 2020 г. не са обнадеждаващи.

Георги Николчев, Българска асоциация на собствениците в туризма: Големите хотели няма никакъв смисъл да отварят. Това е персонал, това е зареждане, изключително голяма инвестиция. Ако има един заразен турист, трябва да смениш целия персонал.

Диана Колчева, председател на "Клуб на хотелиера": Все още се прехвърлят резервации от май и юни за юли и август, но в действителност нови резервации няма.

Новината за онлайн платформата "Преоткрий България" за резервации в българските курорти, хотелиерите посрещат предпазливо. От опит знаят, че резултатите от нея ще се появят едва след няколко месеца.

Георги Цветков - хотелиер: Инициативата като цяло е интересна, но аз се съмнявам в успеха й, предвид ситуацията, която се случи преди три години с "Неочаквана ваканция". Така, че моите очаквания са да има сравнително малък или доста слаб резултат.

Заради кризата с коронавируса, приходите от туризма в световен мащаб ще намалеят с близо 35%, а по данни на Министерството на туризма загубите за бранша у нас ще са над 50 на сто.

Автор: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имат ли основания бившите кадровици от ВСС да искат оставката на Лозан Панов
Имат ли основания бившите кадровици от ВСС да искат оставката на Лозан Панов
Създават Национална онлайн платформа за резервации в курорти и ресторанти (ОБОБЩЕНИЕ)
Създават Национална онлайн платформа за резервации в курорти и ресторанти (ОБОБЩЕНИЕ)