НОВИНИ

ЕК: Преминаването на граница по зелените ленти да не отнема повече от 15 минути

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 23.03.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Политика
преминаването граница зелените ленти отнема повече минути

Преминаването на границите по бързите или зелени ленти не трябва да отнема повече от 15 минути и те трябва да бъдат достъпни за превозни средства, превозващи всякакъв вид стоки. Това се казва в насоките към държавите-членки, които Еврокомисията разпрати днес, за да се гарантира свободното движение на товари и да спрат задръстванията по границите.

Разпространението на коронавируса и граничните проверки забавят и дори парализират транспорта в Европа. Това се отразява на доставките на стоки, лекарства и медицински материали и може да доведе до недостиг в някои части на Европа. Брюксел очаква от държавите-членки бързо да организират така наречените зелени ленти.

Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: Преминаването на границата по зелена лента трябва да става за максимум 15 минути. Този уикенд имахме гранични пунктове с повече от 40 километра опашки, на някои места се чакаше до 18 часа. Това трябва да спре.

Зелените ленти трябва да бъдат отворени за камиони, превозващи всякакви стоки. Еврокомисията препоръчва на държавите временно да премахнат забраните - като например шофирането през уикенда или през нощта и да облекчат бюрокрацията при преминаване на границите. Брюксел напомня, че проверките на здравословното състояние по границите не трябва да пречат на свободното движение на стоки.

Повече от 200 000 европейски граждани, които в момента са извън ЕС, искат да се завърнат в страните си. От Брюксел напомнят те да се обръщат към консулските служби на своите държави.

На фона на извънредните мерки в институциите се очаква тази седмица ЕС най-после да даде зелена светлина за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Решението ще бъде взето писмено от държавите. Те ще възложат на Еврокомисията за изгони преговорната рамка и насрочи първата конференция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит с послание и призив за обща молитва за засегнатите от COVID -19
Патриарх Неофит с послание и призив за обща молитва за засегнатите от COVID -19
ФИФА: Мачове ше има отново, когато здравето на хората не е в риск
ФИФА: Мачове ше има отново, когато здравето на хората не е в риск