НОВИНИ

Екатерина Захариева: Нападките на президента Радев стават все по-абсурдни

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 20.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Политика

Имам чувството, че където и да се появи по време на събитие, президентът Радев използва случая да критикува правителството. Твърденията му вече станаха груби. Не отива на един президент в безпрецедентна криза, каквато няма аналог, да се държи по подобен начин. Това заяви за "Още от деня" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й комуникация, за съжаление, няма, тъй като за нея се изискват две страни. Президентът Радев очевидно не желае да е страна в тази комуникация, а нападките му стават все по-абсурдни.

Тя коментира и административно-териториалната реформа в Украйна, която разделяше Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи. Реформата започна преди много години, коментира външният министър.

"Това, което мога да кажа по темата е, че българската държава винаги е защитавала следната позиция - административната реформа не трябва да допуска раздробяването на региона, в който е концентрирана най-голямата българска общност, а именно Болградския регион".

Екатерина Захариена посочи, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е поел ангажимент Болградският район в Одеска област да остане в сегашните си граници.

По отношение на очакваното отваряне на границите със съседните ни държави, Захариева обясни, че разговорът е проведен по инициативата на премиера Бойко Борисов.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Имаме четиристранен формат, на който тази година България трябва да бъде домакин, но конкретният повод беше облекчаването на движението между тези четири държави /България, Гърция, Сърбия и Румъния/. Знаете, че миналата седмица ЕК излезе с четири комуникации, в които се предлага координирано връщане към единния пазар и четирите свободи, съответно свободното придвижване трябва да стане поетапно и въз основа на актуална и достоверна информация за епидемичната ситуация във всяка една държава.

Тя обясни, че първите разговори, които България е провела, са със съседните държави. Водят се разговори и с другите европейски държави, като акцент в тези разговори са семейните връзки и краткосрочните пътувания.

"Целта е безопасно, с премерен риск, не дискриминационно и координирано да започнем възстановяването на движението, което ще раздвижи и икономиката", каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ публикува указания за дейностите в детските градини и ясли след отварянето им. Вижте ги
МЗ публикува указания за дейностите в детските градини и ясли след отварянето им. Вижте ги
Корнелия Нинова: Хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа
Корнелия Нинова: Хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа