COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Екскурзоводи искат създаване на туристическа полиция в България

от БНТ
16:47, 26.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

Екскурзоводи от Варна и страната отново настояват за създаване на туристическа полиция. Причината е нелоялната конкуренция в бранша. Те искат по-строг контрол от страна на институциите, за да се преустанови дейността на нелицензираните гидове, които вредят на имиджа на страната ни като туристическа дестинация.

За изпълнението на Наредбата за дейността на екскурозводите отговаря Комисията за защита на потребителите. Според бранша, обаче, контролът е неефективен.

Катя Калоянова, екскурзовод: В момента контролът е вменен на Комисията за защита на потребителите, която няма ресурса да се занимава със защита на екскурзоводите. Ние искаме нашата професия да е регулирана т.е. не всеки да може да работи като екскурзовод.

През последните години все по-малко млади хора избират професията на екскурзовода. А това е сериозен проблем, казват специалистите.

Християн Облаков, екскурзовод: Сезонният характер на заетостта в тази дейност и оттам респективно се събужда едно притеснение у младия човек дали той може да инвестира своето време и усилия в тази професия.

От Съюза на екскурзоводите настояват още да бъде подобрена инфраструктурата до културно-историческите обекти у нас и да се поставят указателни табели с разбираеми за туристите надписи. Те искат също по-добра реклама на страната ни като туристическа дестинация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кога българският избирател ще гласува дистанционно и електронно?
Кога българският избирател ще гласува дистанционно и електронно?
КТ "Подкрепа" настоява за проверки в пловдивско училище
КТ "Подкрепа" настоява за проверки в пловдивско училище