НОВИНИ

Екскурзоводи искат ясни правила за работа по време на пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 29.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Екскурзоводи от Варна настояват за ясни правила за работа по време на пандемията от COVID-19. Те се надяват и на безвъзмездна финансова помощ от държавата, за да оцелеят по време на тежката ситуация, в която се намира туризмът у нас.

Браншът е пред фалит и ако не бъдат взети спешни мерки, много екскурзоводи ще са принудени да се откажат от професията си. Те очакват финансова помощ от държавата.

Снежана Атанасова – екскурзовод: Приходите, които ние имаме през годината, основно се формират през летния сезон, който започва от средата на март и приключва някъде около средата на октомври. За тези месеци, през които не можем да упражняваме професията си, няма как да се издържаме през зимата.

Повечето екскурзоводи не могат да се възползват от мярката 60 на 40, тъй като са на свободна практика. Едва 5% от тях работят на трудови договори. За да оцелее браншът, са необходими и по-дългосрочни мерки.

Снежана Атанасова – екскурзовод: Специалистите да имат право от обезщетение в Бюрото по труда през неактивния туристически сезон, за да могат да се запазят като специалисти в бранша.

Екскурзоводите се надяват и на ясни правила за организираните пътувания през лятото.

Бранимир Белчев – екскурзовод: Има анонси за носене на маски при дългите туристически пътувания, те са абсолютно неприложими. За влизания през втора врата, също. Когато хората са по 4 часа в автобуса, това няма никакво значение.

Екскурзоводите и туроператорите настояват всички мерки за безопасност по време на организираните пътувания, да бъдат публикувани в сайта на Министерството на туризма.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театрали от Благоевград искат оставката на зам.-кмета по култура
Театрали от Благоевград искат оставката на зам.-кмета по култура
Болниците търсят близо 700 000 лева от НЗОК за лекувани от COVID-19
Болниците търсят близо 700 000 лева от НЗОК за лекувани от COVID-19