НОВИНИ

Екскурзоводи във Варна настояват за помощ от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 08.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По време на пандемията професията на екскурзоводите се оказва сред най-засегнатите в туристическия бранш. Заради отмяната на организираните пътувания те не могат да работят и остават без доходи. Екскурзоводите настояват за безвъзмездна помощ от страна на държавата, която да им помогне да се справят с тежката ситуация.

Близо 80% от екскурзоводите, обслужващи туризма в страната, работят на свободна практика. Сред тях е и Христина Неделчева, която се осигурява сама повече от 20 години. Тя не може да се възползва от мярката 60:40, с която държавата подпомага работодателите и техните служители.

Христина Неделчева-екскурзовод: Има дискриминация към тези лица, които са самоосигуряващи се. Защо държавата не поеме и 60% от осигуровките на такива лица като екскурзоводи самоосигуряващи се, адвокати, брокери?! Да се подпомогнат безвъзмездно българските екскурзоводи с безвъзмездна субсидия, с ваучери за храна или някакъв друг вид помощ.

Още в средата на март от Съюза на екскурзоводите в България изпращат писмо до Министерството на туризма с предложения за спасителни мерки на бранша.

Снежана Атанасова е екскурзовод от 14 години, но за разлика от повечето си колеги работи на сезонен трудов договор. Затова има право на обещетения от Бюрото по труда.

Снежана Атанасова - екскурзовод: Тези плащания са в общия случай около 4 месеца, които също изтичат

Екскурзоводите са хора с много добра професионална подготовка, владеят по няколко езика. Казват обаче, че във време на икономическа криза е много трудно да си намерят друга работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Бахрейн ще плаща комуналните сметки на населението до юни
Правителството на Бахрейн ще плаща комуналните сметки на населението до юни
Намалена дейност и заплати наполовина за доболничната помощ в Русе
Намалена дейност и заплати наполовина за доболничната помощ в Русе