НОВИНИ

Елин Пелин на матурата по БЕЛ за 12 клас - доволни ли са зрелостниците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:02, 01.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Над 48 000 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха есе или интерпретативно съчинение по темата - "Човекът и неговите съмнения" в разказа "Чорба от греховете на отец Никодим " на Елин Пелин.

Днешната матура премина под знака на засилени мерки за безопасност на ученици и учители заради COVID-19. Ученици влизаха от два входа, за да няма струпване, мереше се температурата им, те бяха с маски, а ръцете им се пръскаха с дезинфектант.

В стаите пък имаше по 10 ученици на разстояние от метър и половина помежду им. Оказа се, че 18 души, които искат да положат матурата са под карантина и ще се яват на втората дата- 27 август.
Резултатие от днешния изпит ще са готови до 15 юни.

Ето какво споделиха първите излизащи от изпита зрелостници пред камерата на БНТ:

- Много съм доволен! БНТ - Елин Пелин харесваш ли? - Да, макар че не очаквах за втора година пак да се падне той, но... Като цяло според мен тестът беше доста улеснен. - Мислиш ли че е заради вас, защото бяхте в по-странна ситуация? - Да, според мен заради това.

- Нямаше никакво натоварване, дори мисля че с това извънредно положение се подготвихме малко по-добре, защото добрите условия са си вкъщи.

- Дистанционното обучение, да, не успяхме да вземем качествено материала, относно матурата не е имало проблем с мерките, бяхме на дистанция, с маски, в тоалетната се редяхме на опашка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: "Балкански поток" готов до края на годината
Борисов: "Балкански поток" готов до края на годината
Жест за 1 юни: Патриарх Неофит направи дарение за децата на медиците от Бърза помощ
Жест за 1 юни: Патриарх Неофит направи дарение за децата на медиците от Бърза помощ