НОВИНИ

Емил Кошлуков за уроците по БНТ2 и БНТ4: Ако наваксаме със седми клас, ще покрием всички възрасти

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 17.03.2020
Чете се за: 02:26 мин.
Образование

Съвместно с Министерството на образованието БНТ започва една инициатива програма "С БНТ на училище". От днес БНТ2 ще бъде изцяло насочен към учениците, учителите и родителите в тази нелека ситуация.

От 9:15 до 12:00ч. и от 13:00 до 16:00ч. ще бъдат излъчвани видеоуроци и образователни клипове за различните възрасти и класове.

Повече за програмата и грижата за децата разказаха министърът на образованието Красимир Вълчев и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в Сутрешния блок на БНТ.

Министър Вълчев обясни, че в последните дни е видял повече готовност за социална отговорност.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Тази ситуация ни обнадеждава, защото това, което видях в последните дни, е готовност за взаимопомощ, готовност за социална отговорност, редица платформи предоставиха образователните си ресурси за безплатно обучение, иначе уроците ще бъдат от учители, заснети в класни стаи.

Емил Кошлуков - генералният директор на БНТ: Законът за радиото и телевизията ясно казва каква е мисията ни. Част от нея е да се грижим за децата и втората част, която изскача на преден план, е да осигуряваме достъп до култура. И двете неща днес ще започнем да работим. С министър Вълчев се разбрахме да излъчваме по БНТ2 и по БНТ4, за да могат и училищата в чужбина да ползват тези уроци. Ако наваксаме с уроците, ще покрием всички възрасти. Започваме със седми клас. Всеки един може да ползва тези уроци, ще увеличим и детското съдържание в програмите.

Според него докато децата са вкъщи, трябва да се осигури на родителите комфорт. За сметка на Сутрешен блок и вероятно за сметка на други програми ще се вдигнат детските филми и детските предавания.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ: Днес, когато повечето публични културни мероприятия са невъзможни заради мерките - кина, театри, концерти - ние ще увеличим и това съдържание. БНТ ще продължи да осигурява достъп до култура, изкуство и качествено развлечение.

Министър Вълчев припомни, че от вчера има дистанционно обучение в близо 90% от училищата. Той каза, че са впечатляващи усилията на системата за много кратък период да осигури относително пълноценна форма на дистанционно обучение. "Въпреки че липсва формата на пряката връзка и социализация", допълни министърът.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Започваме с основните дисциплини - математика, български език и литература. Но ще има и Околен свят в първи клас, Човекът и природата и Човекът и обществото в трети и четвърти клас, Природни науки в седми клас.

Емил Кошлуков разясни, че някои от програмите ще бъдат вземани готови и припомни, че БНТ и преди е правила подобни неща и има подобни филмчета, които могат да са полезни днес. Той беше категоричен, че не става въпрос за рейтинг. "В това време на криза ние трябва да обслужим нуждите на обществото", допълни той.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ: За българина образованието винаги е било ценност. За децата, за всеки един родител това безспорно е на първо място - да не прекъсва учебната година, да не губи времето си, да се образова. Така че ще положим всички усилия. Ако трябва, ще разместим още програма. Ако трябва, допълнително и извънредно ще правим продукция. Децата ще могат да имат достъп до това нещо и на сайта. Ще се опитаме да пуснем приложение за стрийминг, за да може на техните устройства - таблети и телефони, да го ползват не само пред телевизор.

Той посъветва зрителите да свалят на телефоните си приложението на БНТ и да ползват страницата на БНТ в интернет. "Ще се опитаме да качваме и архив, за да бъдем максимално полезни за децата".

Министър Вълчев разказа как е преминал първият ден на електронно обучение вчера.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Ограниченията са, че една част от от учениците нямат крайни устройства, те бяха малко над 5%. Там вариантите са да се работи по телефон. Една част от децата нямат интернет свързаност, отново 5%. Говорили сме с мобилните оператори, днес започваме проект за поставяне на wifi точки в тези райони с най-голяма концентрация, обикновено това са обособените квартали, така че временно да ползват и безплатен интернет.

Той заяви, че има много позитивни сигнали по отношение на електронното обучение. Във връзка с проблема с предварителните кандидат-студентски изпити, министърът каза:

Красимир Вълчев - министър на образованието: Нищо фатално няма, ако няма предварителен изпит. Ще има редовни сесии, така че висшите училища могат да организират изпитите си през юли. Някои ще организират неприсъствено изпити, въпрос на организация, ние не сме ги забранили, но казвам, че това е една допълнителна възможност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На живо: "С БНТ на училище" по БНТ2
На живо: "С БНТ на училище" по БНТ2
Ще има ли първични избори в щата Охайо?
Ще има ли първични избори в щата Охайо?