НОВИНИ

Епископите Йеротей и Михаил са кандидатите за Сливенски митрополит

епископите йеротей михаил кандидатите сливенски митрополит
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 18.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Агатополският епископ Еротей и Константийският епископ Михаил бяха избрани на Епархийски избори за участие в окончателния избор за седми поред Сливенски митрополит, след кончината на Негово високопреосвещенство митрополит Йоаникий в началото на тази година. Изборите се проведоха при закрити врата в сградата на Сливенската митрополия днес.

В два тура мина епархийският избор за нов митрополит на Сливенска епархия. Вторият тур се наложи заради недостатъчното гласове за втория кандидат. 42 заседатели гласуваха кои двама от представените десет епископи да отидат на последния тур на изборите за сливенски митрополит.

Временно изпълняващият дължността предстоятел на Сливенската епархия - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обяви изборните резултати на двамата класирани, един от които Светия синод следващата седмица трябва да избере окончателно.

"Изборът мина в два тура. На първия тур бе избран Агатополският епископ Еротей с 26 гласа, а на втория тур беше избран Константийският епископ Михаил с 22 гласа. Така че тези две кандидатури са избрани и оттук насетне изчакваме процедурно изискванията на устава на БПЦ да постъпят жалби в продължение на три дни. Ако постъпят или не постъпят ние имаме епархийски съвет в четвъртък и от там комплектоваме преписката, за да я изпратим в Светия синод по компетентност, където на 24 февруари т.г. ще се проведе заседание на Светия синод. То трябва да разгледа изборната преписка. След което, ако се одобри, на 25 февруари е каноничният избор на един от двамата епископи за Сливенски митрополит", каза митрополит Йоан.

Автор: Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов се окичи с бронз от Големия шлем по джудо в Баку
Ивайло Иванов се окичи с бронз от Големия шлем по джудо в Баку
МВР установи 37 пияни и 8 дрогирани шофьори за денонощие
МВР установи 37 пияни и 8 дрогирани шофьори за денонощие