COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕС дава над 20 млрд. евро за борба с коронавируса извън Европа

от БНТ , Източник: БГНЕС
11:38, 09.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
дава млрд евро борба коронавируса извън европа
Снимка: БГНЕС

Страните на Европейския съюз ще насочат повече от 20 милиарда евро за борба с разпространението на коронавируса извън Европа, се казва в съобщение на службата за външна политика на ЕС.

Страните от ЕС стартират програмата Team Europe, която ще пренасочи средства за борба с COVID-19 към най-слабо защитените страни.

„Целта на Team Europe е да комбинира собствените ресурси на ЕС, държавите-членки, финансови институции като Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, се казва в документа.

По-рано Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка обявиха отпускането на 15,6 милиарда евро за борба с коронавируса, които ще бъдат пренасочени от други съществуващи програми за помощ.

“Държавите-членки на ЕС днес отново потвърдиха намерението си да участват в общите усилия и да дадат своя принос по същия начин като Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата сума на пакета Team Europe възлиза на повече от 20 милиарда евро”, се казва в доклада.

Получатели на тези средства ще бъдат държави в Африка, Западните Балкани, страните от Източното партньорство, редица страни от Близкия изток и Северна Африка, Азия и Латинска Америка. Средствата ще бъдат изразходвани за задоволяване на спешни хуманитарни нужди, подкрепа за здравните системи, преодоляване на социалните и икономическите последици от пандемията, се допълва в съобщението.

ЕС подчерта, че борбата срещу коронавируса ще се финансира от средства, отпуснати по-рано за международно сътрудничество със страните партньори от ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
161 000 лева са постъпилите дарение по кампанията на БЛС "За героите в бяло"
161 000 лева са постъпилите дарение по кампанията на БЛС "За героите в бяло"
Световната банка: 3,7% спад на българската икономика през 2020 г.
Световната банка: 3,7% спад на българската икономика през 2020 г.