НОВИНИ

ЕС мобилизира 2.77 трилиона евро в борбата с коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:58, 02.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Европейският съюз мобилизира 2.77 трилиона евро в борбата с коронавируса, съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Съюзът ще подпомага финансово здравните системи, предприятията и работниците. От средствата ще могат да се възползват всички държави-членки, включително България.

Според Урсула фон дер Лайен мерките срещу пандемията от коронавирус са най-мащабният финансов отговор на европейска криза до сега. Днес тя представи новата инициатива SURE, която цели да помогне на работниците да запазят доходите си, а на предриятията - да оцелеят.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: От SURE могат да се възползват всички държави-членки, които искат. Ние можем да мобилизираме 100 милиарда евро за инициативата. И това е възможно благодарение на гаранциите от държавите-членки в размер на 25 милиарда евро. Това е европейска солидарност в действие.

Стоте милиарда евро ще бъдат предоставени под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тях, за да гарантират, че работниците няма да бъдат уволнявани, а ще запазят работните си места и ще получават доход, макар и работейки с намалено работно време, а предприятията ще
запазят служителите си. Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите.

Европейската комисия опростява и усвояването на средствата от еврофондовете, които не са били използвани. Ще бъдат възможни трансфери между различните фондове, отпада изискването за национално съфинансиране по проектите.

В борбата с последиците от коронавируса ше бъде използвано всяко едно свободно евро от настоящия бюджет, казват от Брюксел.

Фон дер Лайен подчерта днес важността от приемането на стабилен и гъвкав дългосрочен бюджет на ЕС, за да се изправят икономиките на крака. Бюджетът на ЕС трябва да бъде нашият План Маршал, каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападатели нахлуха в сградата на държавния резерв на Украйна
Нападатели нахлуха в сградата на държавния резерв на Украйна
Асеновградското село Тополово ще се сдобие с многофункционална спортна зала
Асеновградското село Тополово ще се сдобие с многофункционална спортна зала