НОВИНИ

ЕС организира световен маратон за набиране на средства за ваксина и лечение на коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:09, 30.04.2020
Чете се за: 02:00 мин.
организира световен маратон набиране средства ваксина лечение коронавируса

Европейският съюз обединява силите си с глобални партньори, за да се даде старт на кампания за ангажименти за дарения — „Глобални действия срещу коронавируса“ — от 4 май 2020 г. нататък. Световната здравна организация (СЗО) и глобални организации в областта на здравето, отправиха съвместен призив за действие с цел осигуряването на бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу коронавируса.

С цел набирането на средства в подкрепа на това начинание Европейският съюз и неговите партньори ще организират световен маратон за поемане на ангажименти за дарения. Държавите и организациите по света се приканват да поемат ангажимент в помощ на постигането на целта от 7,5 милиарда евро първоначално финансиране.

Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен заяви: Трябва да съберем наедно света, неговите лидери и хората в борбата срещу коронавируса. След само 10 дни ще поставим началото на кампания за ангажименти за дарения в световен мащаб. Истински маратон. Понеже, за да бъде победен коронавирусът, се изискват глобална реакция и непрестанни действия на много фронтове. Трябва да разработим ваксина, да я произведем и да я вкараме в употреба във всички краища на света. Също така трябва да я направим достъпна на приемлива цена.

Изследователи и изобретатели от цял свят работят усилено за намирането на решения за спасяването на човешки живот и за опазването на нашето здраве.

От 4-ти май нататък Комисията ще регистрира ангажиментите за дарения, поети от държави и бизнес фондации. На този ден Комисията ще обяви също следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства.

Комисията отправя покана и към публични личности, бизнес партньори, филантропи, артисти и граждани да допринесат за повишаване на осведомеността относно тази глобална кампания за ангажименти за дарения.

Събраните средства ще бъдат разпределени в три направления: диагностика, лечения и ваксини.

Отброяването до старта на маратона започва днес — първия ден от Световната седмица на имунизацията за 2020 г., организирана от Организацията на обединените нации. Темата тази година е #VaccinesWork for All (Ваксините работят за всички), като кампанията ще се съсредоточи върху начина, по който ваксините, както и хората, които ги разработват, предоставят и получават, работят за защитата на здравето на всички и навсякъде.

На 26 март на извънредно заседание във връзка с пандемията от коронавирус държавите от Г-20 се споразумяха за създаването на глобална инициатива за подготвеност и реакция на пандемията, която „да служи като универсална, ефикасна и устойчива платформа за финансиране и координация с цел ускоряване на разработването и предоставянето на ваксини, диагностика и лечение“.

На 24 април СЗО и първоначална група от организации, дейни в областта на здравето, стартираха историческо, глобално сътрудничество за ускорено разработване и производство, както и справедлив глобален достъп до нови ключови здравни технологии, свързани с COVID-19.

Групата включва фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност, GAVI — алиансa за ваксини, Глобалния фонд, UNITAID, фондацията „Уелкъм тръст“ и Световната банка. Заедно те се ангажираха със споделената цел за всеобщ, равен, глобален достъп до иновативни инструменти за борба с вируса COVID-19.

С цел да се отговори на съвместния призив за действия, отправен от организациите, дейни в областта на здравето, ЕС обединява сили с Франция, Германия, Обединеното кралство, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на конференция за ангажименти за дарения. Това бе направено, след като председателят Фон дер Лайен обяви на 15 април, че Комисията ще организира онлайн проява за поемането на ангажименти за дарения с оглед на финансирането на разработването на ваксина срещу COVID-19.

Успоредно с това Комисията предоставя стотици милиони евро за мерки за научни изследвания и иновации, предназначени за разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив са задържани трима мъже, в автомобилите им са открити наркотици
В Пловдив са задържани трима мъже, в автомобилите им са открити наркотици
Полицай дари пари от наградата си за благотворителна акция
Полицай дари пари от наградата си за благотворителна акция