НОВИНИ

ЕС подготвя план за възстановяване на икономиките. Грантове или кредити ще има?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:45, 19.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще представи преработената седемгодишна финансова рамка на Евросъюза заедно с нов инструмент за възстановяване на икономиките след коронакризата.

Вчера Франция и Германия излязоха със свое съвместно алтернативно предложение за създаването на фонд, който ще предоставя грантове на най-засегнатите държави. Днес то беше разгледано и от финансовите министри на видеоконферентна среща.

Франция и Германия нарекоха споразумението историческо. Смята се, че то е довело и до обрат в позицията на Германия, която доскоро беше против парите за възстановяване на държавите в нужда да бъдат записани като грантове.

Предстои становището на ЕК да стане ясно следващата седмица.

Германско-френското предложение за нов фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро беше представено днес от финансовите министри на двете държави пред останалите им колеги.

Брюно Льо Мер, министър на финансите на Франция: Това е историческа стъпка за Франция и Германия и историческа стъпка за целия Европейски съюз, защото това е първият път в историята, когато Германия и Франция са на една позиция за подпомагането чрез общ дълг на всички европейски държави.

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия: Тези нови 500 милиарда евро ще помогнат на европейските държави заедно да излязат от кризата и да бъдат по-силни. Това е много добро послание, не само за икономиката и заетостта сега, но и за бъдещето на Европейския съюз.

Еврокомисията приветства сдържано предложението на Франция и Германия.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: Предложението, което ще направим следващата седмица няма да бъде копи и пейст на френско-германския план, но винаги сме щастливи, когато две важни държави-членки като Германия и Франция имат общи възгледи за усилията, които трябва да положим.

Споразумение между Германия и Франция за възстановяването на ЕВропа все още не означава обаче подкрепа от всички 27 държави-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди сънародници от Босилеград имат проблем с пътуването до България
Хиляди сънародници от Босилеград имат проблем с пътуването до България
ВУЗ-ове масово препитват кандидатстуденти онлайн. Каква е готовността им и кога ще са те?
ВУЗ-ове масово препитват кандидатстуденти онлайн. Каква е готовността им и кога ще са те?