НОВИНИ

ЕС призова за спазване на примирието в Идлиб

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 06.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

ЕС призова всички враждуващи страни в сирийската привинция Идлиб да спазват постигнатото примирие.

Сирийска неправителствена организация съобщи за сблъсъци с 15 жертви между силите на Дамаск и джихадисти, часове след като Москва и Анкара постигнаха споразумение за примирие в района.

В град Идлиб в едноименната сирийска провинция живеят и много бежанци. Някои от тях не вярват в постигнатата договореност между Русия и Турция.

Юсеф, бежанец в град Идлиб: 100% споразумението няма да се спази, защото има много такива, които режимът не спази, няма да спази и това.

След като се върна от Москва, турският президент Ердоган заяви, че турската армия ще дава отпор на всяко нападение от страна на сирийската армия в Идлиб. Турция разполага с 12 наблюдателни пункта в района.

Сирийският президент Асад обави, че Дамаск няма да даде амнистия на командирите на терористи.

Башар Асад, президент на Сирия: Турция сега започна да изпраща втората вълна бежанци към Европа. Това е форма на изнудване.

САЩ и Европейският съюз приветстваха споразумението за примирие.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външата политика: Споразумяхме се да проведем конференция за подкрепа на бъдещето в Сирия на 29 и 30 юни в Бюрксел.Тя ще бъде повод за диалог и възможност за донорите да се ангажират с хуманитарно финансиране на Сирия и региона.

Брюксел отпуска спешно 60 милиона евро за борба с хуманитарната криза в Идлиб, последният анклав на бунтовниците. Нидерландия предлага да се въведе зона, забранени за полети над провинцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се броят на болните от грип у нас
Увеличава се броят на болните от грип у нас
Турция иска преразглеждане на споразумението с ЕС за бежанците
Турция иска преразглеждане на споразумението с ЕС за бежанците