НОВИНИ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред БНТ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:51, 07.05.2020
Чете се за: 02:53 мин.
Сигурност и правосъдие

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи с празника им в специално интервю за БНТ. Той заяви, че приносът на българската армия към мисии и операции на Алианса се оценява високо, както и факта, че разходите ни за отбрана са се увеличили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт подчерта пред БНТ, че макар и не на първа линия, военните изграят важна роля в овладяването на пандемията.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Позволете ми да започна, като отдам почит на всички мъже и жени в униформи в България в този ден, в който се чества храбростта и важността на българската армия и военнослужещи. Свидетели сме как в целия алианс и в България военните играят ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и с въздушен транспорт, с транспортирането на оборудване и така нататък. Съюзниците от НАТО оказват подкрепа един на друг,НАТО координира тези усилия. Например, България, се възползва от способностите за пренасяне по въздуха за транспортирането на важно медицинско оборудване, което помогна битката с COVID-19. Така воените подкрепят здравните институции. Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество.

Пандемията от COVID-19 не намалява, тъкмо обратното - увеличава предизвикателствата пред НАТО - борбата с тероризма, с киберпрестъпленията и дезинформацията не трябва да спира, смята Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза в здравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Ние ежедневно осигуряваме надеждна отбрана и възпиране, поддържаме готовност на силите си, продължаваме с разполагането в източната част на Алианса , включително засилено присъствие в района на Черно море и българските военни части и България са важна част от този процес. Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт. Черноморският регион е изключително важен не само за малките страни около Черно море - България, Турция, Румъния, но е от стратегическа важност и за целия алианс. Видяхме последиците от агресивните действия на Русия, която незаконно анексира Крим и продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Това е част от по - голямото предизвикателство със сигурността в черноморския регион, пред което всички сме изправени. Но приветствам факта, че НАТО увеличи присъствието си в черноморския регион и работим много тясно с партньорите си в него - Украйна и Грузия - помагаме им и работим заедно, за да се справим с предизвикателствата, пред които заедно сме изправени в Черноморския регион.

Според Столтенберг, Черноморският регион е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия Алианс.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Предизвикателството е, че не разполагаме с лукса да избираме между това да решаваме или кризата и заплахите в здравеопазването, или заплахите, свързани със сигурността. Трябва да им отвърнем едновременно. Трябва да гарантираме, че тази здравна криза няма да се превърне в криза на сигурността. Например, терористичните организация като "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, виждаме опити от тяхна страна да се възползват от кризата с COVID-19, за да въозбновят силите си и да укрепят позициите си. Това бе било опасно не само за хората в Ирак и Сирия, но и за хората в Европа, включително и в България. Трябва да се справим с кибер заплахите, предизвикателствата, идващи от Русия - виждаме последиците в Украйна и в черноморския регион. Виждаме и промяната в световния баланс на силите с възхода на Китай. Живеем в един все по - непредвидим свят. Реалността е такава, че трябва да се изправим срещу предизвикателствата в сигурността едновременно с предизвикателствата в здравеопазването. Виждаме, че когато се инвестира повече във военни способности, тези военни способности са на разположение и се използват в здравната криза. Така че нещата са взаимносвързани.

Бъдещето на НАТО е свързано и по-голямо сътрудничество между военните комплекси и ресурсите на съюзниците.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Силно вярвам в многостранното сътрудничество. НАТО е многостранна институция. 30 страни-членки, а сега и Северна Македония. България помогна това да се случи, като работеше заедно със Северна Македони, правейки възможно разширяването и приемането на Северна Македония в семейството ни. Но вътре в НАТО има групи от съюзници, които създават заедно съвместни способности, като обединяват ресурсите си и постигат повече, отколкото биха постигнали сами. Замисълът на НАТО е принципът на многостранност и това, че заедно сме по-силни.

Йенс Столтенберг смята, че въпреки големите последици, които пандемията от коронавирус нанася на американката икономика, САЩ няма да намялят приноса си в НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Виждаме как САЩ са много ангажирани с НАТО и през последните години засилиха военното си присъствие в Европа. Не бих могъл да си представя по - силен ангажимент към европейската сигурност - САЩ увеличават военното си присъствие, провеждат учения, разполагат оборудване в Европа. Знаем, че КОВИД - 19 ще има икономически последици, но САЩ ясно дадоха да се разбере, че ще поддържат присъствието си в Европа, ще поддържат ангажимента си към НАТО и съм напълно уверен, че това ще стане и след COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Защо видрите "жонглират"?
#60 секунди без COVID-19: Защо видрите "жонглират"?
Отново платени синя и зелена зона
Отново платени синя и зелена зона