НОВИНИ

ЕСПЧ: Няма нарушено право на живот при задържането през 2009 г. на Пламен Куцаров

еспч нарушено право живот задържането 2009 пламен куцаров
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:48, 07.06.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският съд по правата на човека представи днес решение, с което определя, че не е било нарушено правото на живот на Пламен Куцаров, издъхнал при полицейско задържане през 2009 година.

Съдът отчита, че на Куцаров е била оказана първа помощ от придружаващите го полицаи, както и че задържаният е бил отведен до болница. Допълва се, че българските съдилища са установили причината за смъртта - внезапно спиране на сърцето на Куцаров, докато е бил откарван към сграда на ГДБОП в София.

Според Европейския съд по правата на човека българските власти са изпълнили задължението си да извършат задълбочено разследване, което е довело до убедителни и достатъчни обяснения на случая. Така се отхвърля съмнението, че смъртта е причинена от полицейско насилие. Европейският съд по правата на човека допълва, че полицаите, придружавали Куцаров, са изпълнили задължението си да защитят живота на задържания.

Куцаров бе задържан в София преди 13 години по съмнения в съпричастност с групата за отвличания "Наглите". Полицаите, свързани пряко с откарването на задържания към ГДБОП, бяха оправдани от българския съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за над 200 000 лева
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за над 200 000 лева
Шест коли и два мотора изгоряха при пожар в Димитровград
Шест коли и два мотора изгоряха при пожар в Димитровград