НОВИНИ

Евакуираха българин и афганистански граждани, работили за страната ни

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:43, 16.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

22-ма български и афганистански граждани са били изведени от Афганистан към Пакистан и евакуирани в България с полет на държавния авиоотряд рано тази сутрин. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Още едно решение на служебния кабинет - оградата по границата ни с Турция вече ще се стопанисва от Вътрешното министерство, а не от управителите на три области.

Близо месец след влизането на талибаните: Икономическа нестабилност в Афганистан

Операция на служба Военно разузнаване приключи с успешната евакуация на 22-ма души - афганистанци работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство. Военният министър е бил командирован да придружи евакуираните.

"Кацна самолет, на борда на който се намираше група от 22 български и афганистански граждани, които бяха евакуира от Исламабад, Пакистан до София след като преди това бяха изтеглени от територията на Ислямска република Афганистан.Аз също бях на борда на този самолет. сигурно много от вас са забелязали , че вчера не присъствах на отчета на правителството", заяви Георги Панайотов.

На първото си заседание третия служебен кабинет прехвърли оградата по границата с Турция, която пази от мигрантски натиск, на нов стопанин - Гранична полиция. Според служебния вътрешен министър е логично този, който пази да отговаря и за състоянието на съоръжението. Пари за поправка на оградата са осигурени-увери министърът.

"Когато се поправят, ремонтират отделни участъци, тогава естествено то ще стане по-надеждно и ще го поддържаме регулярно, така че да не изпада в това състояние, което е", каза Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

Извлечена е информация от черната кутия на разбилия се на 9 юни изстребител край Шабла, стана ясно след правителственото заседание.

"Първоначалният доклад, който получих, е, че резултатите потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения. Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения. Това мога да кажа", заяви Георги Панайотов - служебен министър на вътрешните работи.

След инцидента, в който загина майор Терзиев в междинен доклад беше посочено, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация" на пилота.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Велинов оптимист за мача на ЦСКА срещу Рома
Георги Велинов оптимист за мача на ЦСКА срещу Рома
БФС с нов неуспешен опит да осуети провеждането на извънреден конгрес
БФС с нов неуспешен опит да осуети провеждането на извънреден конгрес