НОВИНИ

Евреите посрещат Пасха със затворена синагога

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 11.04.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Общество

Еврейската общност в България посреща Пасха от вкъщи, без служби в синагогата, за първи път от години насам. Мерките за сигурност заради разпространението на коронавируса станаха причина за затварянето на храма в Пловдив. Така тази година вярващите отправят молитви от домовете си.

Еврейската Пасха или Песах започва пет дни преди Възкресението. Празникът е посветен на бягството на евреите от Египет и почитането на Бог като изкупител. Коронавирусът промени тазгодишният Песах. Еврейската общност в града, която наброява около 500 души, се съобрази с препоръките на здравните власти и прикани миряните да останат по домовете си. Така пловдивската синагога Цион е временно затворена. А и според религиозните правила еврейска служба в празен храм не може да има.

Алекс Леви, председател на Израилтянския духовен съвет в Пловдив: За да се случи една служба, тя да бъде според правилата, да бъде кашерна, е най-добре да има 10 мъже. Това се нарича минян. Най-просто казано минян е един вид кворум, за да се случи службата. Евреите много държим на общността и ние се молим като една общност. Затова трябва да има и кворум.

Затворените молитвени храмове са повод за още по-голямо отваряне на сърцата и сплотяване на семействата, казват вярващите.

Алекс Леви, председател на Израилтянския духовен съвет в Пловдив: Да припомняме на себе си постоянно, че има някой над нас и да сме сигурни, че той ни пази. Но ние трябва да бъдем добри хора и да се държим според правилата.

Почитането на празника Песах продължава 8 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха Торинската плащеница на Велика събота за католиците
Показаха Торинската плащеница на Велика събота за католиците
Католическата общност у нас очаква Великден, службите ще са онлайн
Католическата общност у нас очаква Великден, службите ще са онлайн