НОВИНИ

Евродепутати идват у нас да проверят отношението към животните

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:58, 17.09.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
евродепутати идват нас проверят отношението животните
Снимка: Архив/БГНЕС

Делегация на Европейския парламент, водена от Тили Мец от групата на Зелените, ще посети България на 20 - 22 септември 2021 година, за да провери как се прилагат правилата на Европейския съвет за защита на животните по време на транспорт. Делегация от девет евродепутати ще се срещне с министъра на земеделието, длъжностни лица и ветеринарни експерти от България.

Евродепутатите ще посетят българо-турския граничен пункт "Капитан Андреево" на 21 септември. Резултатите от тази мисия ще бъдат включени в работата на комисията по предлагането на начини за актуализиране на действащите правила на Европейския съюз, така че защитата на хуманното отношение към животните в ЕС да бъде актуална и работеща.

В навечерието на мисията г-жа Тили Мец, председател на ANIT, подчерта: "Очаквам с нетърпение първата официална мисия на нашата анкетна комисия. Най-накрая делегация от членове на Европейския парламент ще може да стане свидетел на транспортирането на животни в реалния живот, с цялата му сложност и трудности.

Планираме да обменим мнения с различни заинтересовани страни и се надяваме, че ще успеем да научим повече за ролите и отговорностите при контрола на транспорта на животни на място.

Тази мисия трябва да ни помогне да финализираме конструктивни препоръки по различни въпроси, свързани с хуманното отношение към животните по време на транспортиране, като например проверки за пригодност, инфраструктура за събиране и почивка или обучение на водачите."

Към г-жа Мец ще се присъединят още 8 членове на ЕП: г-жа Аня Хазекамп (Левица, Нидерландия), г-н Мартин Хойсик (Renew, Словакия), г-жа Изабел Карваляйш (С&Д, Португалия), г-н Даниел Буда (ЕНП, Румъния), г-н Михал Виезик (ЕНП, Словакия), г-н Юозас Олекас (С&Д, Литва), г-жа Каролин Роз (Зелени/ЕСА, Франция), г-н Асгер Кристенсен (Renew, Дания). Освен това към мисията може да се присъедини и г-жа Атидже Алиева-Вели (Renew, България)

Анкетната комисия на Европейския парламент за защита на животните по време на транспортиране беше създадена през юни 2020 година, за да разследва предполагаеми нарушения при прилагането на правото на Европейския съюз за защита на животните по време на транспортиране и свързаните с него операции в рамките на Европейския съюз и извън него, включително по въздух, шосе, железопътна линия и море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко от 1% учители и ученици под карантина в началото на учебната година
По-малко от 1% учители и ученици под карантина в началото на учебната година
Юлимар Рохас поглежда към дългия скок за двойно злато в Париж
Юлимар Рохас поглежда към дългия скок за двойно злато в Париж