НОВИНИ

Еврокомисарят по здравеопазване насърчи ваксинационния процес в България

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 17.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Темпът на ваксинацията и стратегията на ЕС за ваксините беше основна тема на разговор между еврокомисаря по здравеопазване Стела Кирикиаду и здравния министър Стойчо Кацаров. Страната ни ще получи и методология, по която да се оцени нивото на колективния имунитет. Еврокомисарят се срещна и с президента Румен Радев.

България е една от първите страни, които еврокомисарят Стела Кириакиду посещава, за да разбере как върви ваксинацията и да я подкрепи. При срещата с журналисти тя отказа да си свали маската.

"От тази дистанция - не. Обсъждахме как да работим заедно, за да подкрепим България, така че хората да се ваксинират и то по-бързо. Над 50% е средното ниво в Европа на получилите първа доза, в България е малко над 15. Числата сами говорят", заяви Стела Кириакиду - европейски комисар по здравеопазването и безопасност на храните.

Страната ни е поискала помощ за това какво и как да направи, за да пожелаят хората да се ваксинират.

"Обещаха ни съдействие с опита, който имат другите страни, за да го приложим, а не да тръгнем да откриваме топлата вода. Ще получим дизайн на кампании, на вече проведени успешни кампании. Ще получим и конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население вече са се срещали с вируса, ваксинирали са се или са изградили имунитет", заяви д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Засега антигенните тестове все още няма да се признават за издаване на дигиталния ковид сертификат, тъй като не се считат за достатъчно надеждни. Все още страната ни не е получила разрешение от Европейската комисия и фирмите производители да дари част от ваксините, с които разполагаме. За по-бързото разрешаване на този проблем е настоял президентът Румен Радев, който по-рано се срещна с еврокомисаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токът ще поскъпне от 1 юли - вероятно с над 3%
Токът ще поскъпне от 1 юли - вероятно с над 3%
Визита на Зоран Заев в София, според президента Радев преговорите със Скопие са се забавили
Визита на Зоран Заев в София, според президента Радев преговорите със Скопие са се забавили