НОВИНИ

Европа между предпазливост и разхлабване на ограниченията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:14, 20.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Броят за заразените с коронавирус в света надхвърли 5 милиона души. Люксембург започна тестове на всички 600 хиляди свои жители, а Испания удължи извънредното положение с още две седмици и от утре въвежда задължително носене на маски за всички над 6-годишна възраст.

Маските в Испания от утре стават задължителни по улиците и на закрити обществени места, къдено е невъзможно спазването на дистанция от два метра. Изключение се прави за хора с дихателни проблеми. Санкции за нарушителите не се посочват.

Маските в испанския градски транспорт са задължителни от 4-ти май. Районите на Мадрид и Барселона остават в нулава фаза за вдигане на ограниченията. Остава и 14 дневна карантина за идващите в Испания от чужбина.

Педро Санчес - премиер на Испания: Испанците, обединени огъняха надолу кривата на разпространението на коронавируса, те го спряха заедно. И никой, повтарям, никой няма право да пропилее постигнатото през дългите седмици на ограничения.

Русия за първи път отчете спад на заболелите от коронавирус, премиерът Мишустин заяви, че обстановката около пандемията се стабилизира и е възможно постепенна отмяна на ограниченията в 17 района на страната. Досега в Русия са извършени седем милиона теста, дневно техният брой е 200 хиляди.

Михаил Мишустин - премиер на Русия: Днес за първи път броят на изписаните след възстановяване превишава броят на новите случаи.Това е добра новина и вероятно прехвърляме пика на натовареност на здравната система.

Заради неспазване на ограниченията и последвалите нови случаи в Република Северна Македония здравните власти препоръчаха на правителството въвеждане на полицейски час от 19 часа в събота до 5 сутринта във вторник.

Туристическият сезон в Гърция започва на 15 юни, страната се отваря за международни полети от 1 юли, обяви тази вечер премиерът Кириакос Мицотакис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив с до 70% при онлайн продажбите на дрехи и обувки
Срив с до 70% при онлайн продажбите на дрехи и обувки
Правителството отпусна 302 000 лв. за ремонт на сградата на Софийската митрополия
Правителството отпусна 302 000 лв. за ремонт на сградата на Софийската митрополия