НОВИНИ

Европа се адаптира към падане на наложените ограниченията

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:51, 03.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Европа

Заразените в света вече са повече от 3 милиона и половина. От понеделник в няколко европейски страни отпадат редица ограничения, наложени през последните седмици.

Хората вече се адаптират към новия етап, който налага специфични промени в ежедневието.

Разходка, бягане, колоездене. След почти 50 дни испанците с радост излязоха от къщи за нещо различно от пазаруване, работа или неотложна необходимост.

Перспективите за приличен туристически сезон клонят към сферата на илюзиите, но хубавото време все пак дава шанс на баровете и ресторантите да отворят терасите си за посетители. Само че - с раздалечени маси и с половината от капацитета си.

Гърция също очаква разхлабване на мерките. От утре там се разрешават физическата активност на открито и разходките по плажа, но без скупчване на хора. Спазването на социална дистанция от два метра е предизвикателство на открито. На закрито маските остават задължителни в обществения траспорт, такситата, асансьорите и болниците.

Подобни правила ще важат и в Португалия, където малкият бизнес се готви за работа в условия на повишен риск. Собствениците на търговски обекти до 200 квадратни метра оразмеряват пространствата и поставят прегради, за да контролират безопасния достъп на клиентите.

В Париж предпазните маски покриват дори лицата на статуи и паметници, за да напомнят за нуждата от спазването на основните предпазни мерки. Съблюдаването на социална дистанция променя дори и общуването в църквите. В Лимож изповедите вече могат да се правят направо от автомобила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Южна Африка хиляди чакаха на километрични опашки за помощи
В Южна Африка хиляди чакаха на километрични опашки за помощи
Нови заразени с COVID-19 са пристигнали от Нидерландия у нас
Нови заразени с COVID-19 са пристигнали от Нидерландия у нас