НОВИНИ

Европейски страни изпращат помощ на Гърция в битката с горските пожари

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:01, 18.07.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европа ще помогне на Гърция в битката с горските пожари. Европейската комисия обяви, че ще изпрати четири самолета от Италия и Франция по механизма за гражданска защита.

Няколко огнища в района на столицата Атина не могат да бъдат потушени вече второ денонощие въпреки огромните усилия на 250 огнеборци и 75 пожарни коли. Причините са бурният вятър и високите температури. Пожарите унищожиха къщи, коли и горски масиви.

Европейската комисия обяви, че ще изпрати четири самолета от Италия и Франция по механизма за гражданска защита. Жегите в Южна Европа достигнаха апогея си, но са далеч преди края, предупреждават учените.

Безпомощност и отчаяние пред бедствието. Това е положението в Куварас, на около 30 км. югоизточно от Атина. Евакуирани бяха стотина души. Пламъците бяха разпалвани от силен вятър, като само за 2 часа вчера са обхванали фронт от 12 км. Това попречи на огнеборците да овладеят стихията.

"В разгара на сезона на пожарите сме. Условията са, и ще бъдат изключително тежки", съобщи Йоанис Артопиос, говорител на гръцката Противопожарна служба.

Пълзящият огън застраши и морския курорт Лагониси. Пламъците стигали до 5 метра височина, казват местните.

"Забелязах пламъците вчера сутринта, но следобед вече се засилиха и слизаха надолу. Казах на жена ми - качвай се в колата! Тя ме пита - да взема ли нещо? Казах - тръгвай както си! Огънят беше на 4-5 метра от улицата", каза Кристофиас Антонис, жител на Лагониси.

Гърция, заедно с останалите страни от Южна Европа, е обхваната от небивали горещини. Жителите на Италия бяха предупредени, че днес ще има нови температурни рекорди, за Рим - от 42 градуса. Но адската жега не изплаши туристите във вечния град.

Световната метеорологична организация предупреди за тежките и често подценявани последици от жегите.

"Въздействието върху хората, икономиките и околната среда e много сериозно. Скорошно проучване показва, че през миналото лято в Европа 61 000 души са починали вследствие на екстремни горещини", каза Джон Наирн, старши съветник - Световна метеорологична организация.

От организацията изтъкват, че горещините в Северното полукълбо ще се засилват в следващите дни и рискът им за здравето не бива да се пренебрегва.

Прогнозите са, че заради летните жеги в Европа, туристите може да променят навиците си и да започнат да посещават най-популярните европейски градове през други сезони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Железов ще ръководи двубоя между Ботев Пловдив и Левски
Валентин Железов ще ръководи двубоя между Ботев Пловдив и Левски
Всички играчи на Черно море участваха в тренировките преди мача с Хебър
Всички играчи на Черно море участваха в тренировките преди мача с Хебър