НОВИНИ

Европейските лидери на посещение в Анкара заради ситуацията с бежанците

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:17, 04.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Политика

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност призова Турция да спре да насърчава движението на бежанци и мигранти към европейските граници.

Жозеп Борел, заедно с председателя на Европейския съвет - Шарл Мишел, е в Анкара.

По думите на дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел - разговорът му с турския държавен глава Реджеп Ердоган е бил дълъг и ползотворен. Борел обаче е изтъкнал, че настоящата ситуация по европейските граници е неприемлива. Брюксел ще отпусне допълнителна хуманитарна помощ за най-уязвимите район в Сирия.

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност: Днес заедно с колегата комисар по управлението на кризи, обявяваме 170 милиона евро допълнителна хуманитарна помощ и ще продължим да помагаме на най-уязвимите хора в Сирия, като от тази сума 60 милиона са специално за хуманитарната криза в Северозападна Сирия.

По-рано през деня, Реджеп Ердоган говори пред парламента. Според него, ако Анкара не противодейства на сирийската армия в Идлиб, ще й се наложи да води битка с нея на турска територия. По отношение на бежанците - той прикани Гърция и европейските държави да спазват международните закони за защита на човешките права и беше категоричен, че Брюксел не оказва достатъчна подкрепа на Анкара за справянето с бежанския въпрос.

Реджеп Ердоган - президент на Турция: Ако европейските страни искат да се справят с проблема, те трябва да подкрепят усилията на Турция за политически и хуманитарни решения в Сирия.

Срещата на Ердоган с европейските лидери беше ден преди посещението му в Москва. Очакванията от разговорите с колега му Путин са огромни. Самият Ердоган заяви, че се надява те да се доведат до бързо прекратяване на огъня в Идлиб.

В момента Турция е в обтегнати отношения и със САЩ, и с ЕС, и с НАТО. Анкара се оказва изолирана, а според аналиатори, Москва е склонна на диалог, но при определени условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители, лекари и граждани протестират срещу проекта за детска болница
Родители, лекари и граждани протестират срещу проекта за детска болница
От нашите пратеници: Напрежение в Одрин заради увеличаващия се мигрантски натиск
От нашите пратеници: Напрежение в Одрин заради увеличаващия се мигрантски натиск