НОВИНИ

Фамозна победа за България над световния шампион Германия в квалификациите за Евробаскет 2025

фамозна победа българия световния шампион германия квалификациите евробаскет 2025
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:15, 25.02.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор записа ценна победа над световния шампион Германия с 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17) като домакин в „Арена Ботевград“ в мач от втория кръг в група D от квалификациите за Евробаскет 2025.

Успехът бе първи за националите в квалификациите, а Германия от своя страна допусна първа загуба.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Павлин Иванов, натурализираният гард Коди Милър-Макинтайър, Христо Захариев, Йордан Минчев и Димитър Димитров.

Гостите започнаха по-стабилно и се откъснаха с 8 точки при 12:4 в средата на първата четвърт. Националите направиха няколко неуспешни атаки, а 7 поредни точки за Германия увеличиха пасива на България до 15 при 4:19. Със сериозни усилия в защита българите ограничаваха нападението на противника, но без да намалят съществено изоставането си и след 10 минути игра резултатът бе 7:19.

Последва отлично начало на втората четвърт за националите, които отбелязаха 8 поредни точки, скъсявайки дистанцията до 4 - 15:19 в рамките на две минути. Два точни наказателни удара и тройка на Христо Захариев донесоха преднина от 20:19 за България при оставащи шест минути и половина до почивката след серия общо от 16:0. Луис Олинде върна 2 точки в коша на домакините след като бе фаулиран и пак от наказателната линия германците пак поведоха с 23:20.

С кош на Константин Костадинов националите взеха аванс от 24:23, гостите бързо си върнаха водачеството, но 10 секунди преди края на първото полувреме Коди Милър-Макинтайър отбеляза от далечна дистанция за аванс от 28:27 за България и фиксира резултата на почивката.

По-ефективната защита през вторите 10 минути позволи на националите да вземат и предимство при борбите, като само по-слабата стрелба за 3 точки не позволи на България да води с по-голяма преднина. Христо Захариев натрупа 10 точки за първото полувреме, а за германския тим с 9 до момента бе Йонас Матисек. Павлин Иванов, който започна сред титулярите, игра само около 8 минути, явно не напълно възстановен от здравословния проблем, който имаше.

Второто полувреме стартира с размяна на водачеството и нито един от двата тима не успяваше да се откъсне. България записа най-голямата си преднина от 4 точки при 37:33 шест минути след паузата след кош на Венцислав Петков, но Кристиан Зенгфелдер скоростно върна 2 точки за гостите. При оставащи 2 минути от периода имаше равенство при 38:38, но поредица от 8 точки осигури аванс от 45:38 за германските баскетболисти, а третата част приключи при пасив за българите от 39:45.

В началото на четвъртата част националният отбор на България се доближи на точка при 44:45 при оставащи осем минути в мача след попадение на Милър-Макинтайър, а Костадинов на два пъти от наказателната линия и Георги Боянов от тройката бяха точки за преднина от 49:45 седем минути преди края. Германия навакса бързо изоставането си и след серия от 5:0 обърна до 50:49, но с три поредни точки на Коди Милър-Макинтайър съставът на България пак поведе при 52:50, а две минути и половина преди финала на двубоя резултатът бе 54:54. Боянов донесе аванс от 56:54 за домакините от наказателната линия, а Христо Захариев вкара тройка за преднина от 5 точки 59:54 при оставащи 75 секунди. Дейвид Крамер реализира 2 точки за гостите, Милър-Макинтайър върна 2 за България и след нови 2 точки за противника авансът на националите бе 61:58 при оставащи 27.9 секунди. Милър-Макинтайър отбеляза един наказателен удар за 62:58. Крамер бе точен веднъж от фаул линията за световните шампиони, а Георги Боянов вкара за 65:58, подпечатвайки сензационния успех на България.

Вторият квалификационен прозорец, в който ще се изиграят мачовете от третия и четвъртия кръг на пресявките, предстои през ноември тази година. България ще гостува на Черна гора на 22 ноември, а на 25 ноември ще приеме черногорските национали.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха награда от 50 000 евро за информация около смъртта на Навални
Обявиха награда от 50 000 евро за информация около смъртта на Навални
Тулуза охлади надеждите на Лил за Топ 3 във френската Лига 1
Тулуза охлади надеждите на Лил за Топ 3 във френската Лига 1