COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Фармацевтичните производители са готови да произвеждат лекарства на хининова основа

от БНТ
16:11, 20.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Политика

Фармацевтичните производители са готови да произвеждат лекарства на хининова основа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. Проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Цитира и изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин" има положителен ефект върху пациенти с коронавирус.

Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология: Аз съм извадил последните публикации, като едната публикация е метаанализ на повече от 10 проучвания. И има данни, че класическото антималарийно средство "Хлороквин“ има намаляваща сила на симптомите при пациенти с коронавирус.
Имаме основания на повече от 70-годишен опит с лекарството да го осигурим за българското население.

Бойко Борисов, министър-председател: Министър Ананиев издаде заповед и сме спрели износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че
сме намерили лекарство, но при всички случаи има поне положителен ефект.

Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мощна буря вилнее из Западна Австралия
Мощна буря вилнее из Западна Австралия
Лято в събота, зима в понеделник
Лято в събота, зима в понеделник