НОВИНИ

Фаталните 12 ... до момента

фаталните момента
bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 04.04.2023
Чете се за: 09:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Все още сме в началото на април, но в английския футбол настоящият сезон е толкова турбулентен, че неговото начало вече ни се вижда отчайващо отдавна. През настоящата кампания бяха уволнени 12 мениджъра - рекорд. Никога до момента в най-високото ниво на Острова не бяха се разделяли с толкова много треньори, а и няма гаранция, че до края няма да видим още няколко глави да "хвръкнат". Все пак за отборите остават по 9-10 мача. Да, гледаме към теб, Дейвид Мойс. И хвърляме по едно око и към Юрген Клоп, колкото и невероятно да звучи това. Но звучеше невероятно и Челси да изгони безцеремонно при първите затруднения Томас Тухел, с когото лондончани завоюваха Шампионската лига, но очевидно място за скрупули няма. Особено на "Стамфорд Бридж".

Просто времената във футбола са такива, че никой от собствениците и привържениците не иска да проявява излишно търпение, а доверието към наставниците отдавна не е същото. И не е особено учудващо, че точно сър Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер наскоро станаха първите членове на залата на славата на Висшата лига. Вече никой не разполага с подобен картбланш и кредит на доверие. Забравете за романтичните футболни истории, в които даден мениджър е начело на отбор за период от 10 години. Дори Хосеп Гуардиола не може да бъде напълно сигурен в поста си, ако не успее да спечели Шампионската лига - голямата и до момента непостигната цел на Манчестър Сити.

Предлагаме ви хронология на уволненията в настоящия сезон във Висшата лига. Сезон, в който четирима мениджъри се разделиха с работата още след първите 11 срещи.

30 август - Скот Паркър, Борнемут. Не получи средствата, за които помоли ръковдоството през лятото, и веднага стана ясно, че трудно ще помогне на "черешките" да се спасят. Лебедовата му песен дойде при разгрома с 0:9 от Ливърпул. Паркър стана първият уволнен мениджър през сезона, а временният му заместник - Гари О'Нийл все още се опитва да заведе Борнемут далеч от дъното.

7 септември - Томас Тухел, Челси. Шокиращо за някои, за други - предизвестена раздяла. Сякаш новият собственик на лондончани - Тод Боели просто искаше да изгради собствената си империя, в която нямаше пост за германеца. Макар да помогна на "сините" да стигнат до споменатата по-горе Шампионска лига, както и Суперкупата на Европа, и титлата от Световното клубно първенство, Тухел трябваше да освободи мястото си на пейката след поражението от Динамо Загреб в Шампионската лига. По ирония на съдбата Челси все още е в турнира на богатите, но вече не е работодател на наследника на германеца - Греъм Потър. Ще стигнем и до Потър.

2 октомври - Бруно Лаже, Уулвърхемптън. Тук вече конспиративните теории не са необходими. Обяснението е простичко - слаби резултати. Проблемът на "вълците" е, че не можеха да вкарват голове, липсата на качествени крила и централен нападател във форма обрече португалеца на неуспех. В крайна сметка Хулен Лопетеги пое Уулвс и към момента ситуацията изглежда стабилна.

20 октомври - Стивън Джерард, Астън Вила. Легендата на Ливърпул не успя по никакъв начин да се доближи до божествения си статут и на "Вила Парк" в амплоато си на треньор. Ужасяващото начало на кампанията за бирмингамци, които започнаха с една победа в девет мача, унизителното 0:3 от Фулъм и временното 17-о място в подреждането не оставиха особено много варианти пред клуба освен да се раздели с бившия халф. Новият силен човек начело на Вила - Унай Емери - се справя доста по-сполучливо и към днешна дата тимът е в горната половина на класирането.

6 ноември - Ралф Хазенхютъл, Саутхемптън. Уволнение, което сякаш беше малко закъсняло. Австриецът прекара почти пет години на южния бряг, като нито веднъж не успя да завърши по-високо от 11-и в таблицата в края на сезона. Шест поражения в девет срещи дойдоха в повече на ръковдоството, а последният пирон в ковчега беше загубата у дома от Нюкасъл с 1:4. И днес Саутхемптън изглежда като най-сериозния кандидат за изпадане. Кормилото пое Нейтън Джоунс. И за него - съвсем след малко.

23 януари - Франк Лампард, Евертън. Още един велик халф, който няма особено много късмет като мениджър. Лампард изкара само 12 месеца начело на "карамелите", а 5 загуби в последните му 6 мача във Висшата лига бяха достатъчно сериозен аргумент за борда да го прокуди. Евертън изглеждаше като отбор без енергия и хармония между играчите. В клуба пристигна Шон Дайш, в чийто първи мач тимът надигра лидера Арсенал с 1:0.

6 февруари - Джеси Марш, Лийдс. Две победи в 17 срещи не са особено много, да бъдем искрени. Спасението през миналия сезон бързо беше забравено от привържениците , а загубата от Нотингам Форест с 0:1 нямаше как да бъде преглътната.

12 февруари - Нейтън Джоунс, Саутхемтпън. "Светците" повеждат в тази неприятна класация с второто си уволнение в рамките на един и същи сезон. Само три месеца снд назначението си Джоунс трябваше да преглътне факта, че ще се раздели с тима, след като загуби седем от осемте си срещи във Висшата лига. Чашата преля след 1:2 у дома срещу Уулвърхемптън с човек повече за повече от едно полувреме игра.

17 март - Патрик Виера, Кристъл Палас . След Джерард и Лампард някак си беше редно и Виера да се включи в "забавата". Лондончани влязоха в изключително потискаща поредица от 12 мача без победа и за мениджъра нямаше път назад. Отново по ирония на съдбата той беше заменен от Рой Ходжсън ... когото Виера замени на поста през юли 2021.

26 март - Антонио Конте, Тотнъм. Да, Тотнъм се нуждае от трофей, за да прекъсне сушата си от 15 години. И неуспехите се отразяват на всички мениджъри. И Конте стана поредната жертва. Но италианецът сам даде повод за действията на Даниел Леви с прословутата си пресконференция след ремито 3:3 срещу Саутхемптън. Конте нападна играчите си и сам подписа присъдата си.

2 април - Брендън Роджърс, Лестър. Роджърс е един от малкото в този дългичък списък, който поне може да се похвали, че оставя някакво наследство след себе си в клуба, в който е работил. С него "лисиците" спечелиха първата в историята си Купа на Футболна Асоациция, добавиха към колекцията си и Къмюнити Шийлд. Наставникът прекара 4 години на "Кинг Пауър Стейдиъм", като винаги завършваше в топ 10 на Висшата лига. Сега обаче Лестър се бори за оцеляването си и очевидно приносът на Роджърс е изчерпан.

2 април - Греъм Потър, Челси. Няма шега, няма измама. Нито е закъснял анекдот след 1 април. В един и същи ден двама мениджъри във Висшата лига бяха уволнени. Надяваме се кариерата на Потър да не тръгне стремглаво надолу. Остави успешния си проект Брайтън, за да се присъедини към Челси след отстраняването на Тухел, спечели само 12 от 31 срещи с лондончани, което е най-ниският процент на успеваемост за мениджър на "сините" през 21 век, май си гарантира неустойка от 25 милиона евро и си тръгна от "Стамфорд Бридж". Челси е на 11-о място на 12 точки зад топ 4 преди днешното дерби с Ливърпул.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Сливен преписват "История славянобългарска" с пачи пера
Ученици от Сливен преписват "История славянобългарска" с пачи пера
Кристиан Ериксен поднови тренировки с Манчестър Юнайтед
Кристиан Ериксен поднови тренировки с Манчестър Юнайтед