НОВИНИ

Фехтовачката Олга Храмова: Реалистично е да се класираме за Олимпийските игри

олга храмова завърши сабя световната купа фехтовка ташкент
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 03.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Напълно реалистично е да се класираме за Олимпиадата в Париж. Това заяви родната сабльорка Олга Храмова, която бе част от официалния старт на инициативата „София – световна столица на спорта“ за 2024.

Храмова стана 12-а на Световната купа в Ташкент през февруари тази година, като на състезанието в узбекистанската столица завоюва и златен медал в отборното заедно с Йоана Илиева и Емма Нейкова. Българките записаха най-доброто класиране за родната фехтовка в турнири от Световната купа, при това в конкуренцията на 20-те най-силни тима.

На Европейските игри в Краков, Полша, Храмова в отбор с Белослава Иванова, Йоана Илиева и Емма Нейкова останаха на косъм от бронза, а на световното първенство в Милано Олга, Йоана и Емма заедно с Калина Атанасова се наредиха на 11-то място в крайното подреждане.

На въпрос относно това какво е да тренира и да има за съотборник състезателка като Йоана Илиева, сабльорката ни сподели: „Йоана Илиева е страхотен спортист и човек, много е упорита и много силна, да тренираш с нея е щастие и удоволствие. Освен съотборници, ние сме и много близки приятелки и се подкрепяме винаги в спорта и извън него. Надявам се да продължим още дълго заедно и да постигаме големи успехи заедно“.

„Сега започваме сезона във фехтовката. Фактически, най-сериозните състезания предстоят ноември месец – тогава има Световна купа в Алжир. Готвим се вече активно за това. Надяваме се на големи успехи, ще има и отборно, което ни е много важно, и се надяваме на добри успехи там. Оценявам шансовете си за по-предно класиране като добри – миналата седмица имахме международен турнир тук в София, където станахме втора и трета с Йоана, надявам се, че ще продължим да показваме добри успехи и там също“, добави тя по отношение на това, което я чака като състезания в близките месеци, акцентирайки върху поредната световна купа – този път в Алжир.

Храмова изрази надежда за класиране на Игрите в Париж, като според нея то е напълно реалистично, тъй като страната ни в момента е седма в световната ранглиста в отборното на сабя за жени, на две точки от Украйна. Азербайджан е на осмо място със същия точков актив като България.

„Световно няма да имаме, тъй като има Олимпийски игри. Надяваме се да се класираме за Олимпиада и дай Боже да стигнем до медал, ако има възможност. Реалистично е да се класираме за Олимпийските игри, да, сега сме доста близо – в момента сме седми в световната ранглиста, с две точки пред нас е другата държава (б.ред – Украйна) и, ако продължим да показваме резултатите от последните ни години, съвсем реално е да отидем на Олимпийски игри“, завърши националната състезателка по фехтовка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СФСМВР: Членове на Синдиката на служителите на затворите са станали обект на тормоз
СФСМВР: Членове на Синдиката на служителите на затворите са станали обект на тормоз
Екоминистърът: Протестите се политизират
Екоминистърът: Протестите се политизират