НОВИНИ

Фенове, играчи и треньори в Бразилия си взеха последно сбогом с легендата Марио Загало

фенове играчи треньори бразилия взеха последно сбогом легендата марио загало
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:47, 07.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Фенове, играчи и треньори в Бразилия отдадоха почит на футболната легенда Марио Загало, който почина в петък на 92-годишна възраст, но още остане завинаги в историята като първият човек, спечелил световната титла като играч и като треньор.

Голям транспарант с надпис "Загало е вечен" покриваше централата на Бразилската футболна конфедерация, където се състоя погребението на бившия състезател на Фламенго и Ботафого.

Католическа церемония за семейството и приятелите ще се проведе на същото място, преди ковчегът му да бъде отнесен до гробището Сао Жоао Батиста след кратък парад по улиците на Рио де Жанейро.

"Дължа кариерата си в националния отбор на него. Наскоро исках да го посетя, той не беше в добра форма. После ми се обади да си поговорим. Загубих баща", каза бившият играч Зиньо, който целуна през сълзи челото на Загало преди церемонията.

Пред ковчега на легендарния бивш състезател и наставник пък бяха поставени реплики на всичките пет трофея от световните първенства, спечелени от Бразилия, а синовете на Загало получиха техни миниатюрни версии по време на погребението.

"Мога само да благодаря на хората по целия свят за цялата любов, която дават на баща ми. Той беше в съзнание до края. Божията воля беше той да си отиде, за да не страда много", заяви Пауло Загало.

Непосредствено до ковчега на бразилската футболна легенда стоеше и неговата статуя, на чието откриване Загало присъства в инвалидна количка през октомври 2022-а година.

Припомняме ви, че Марио Загало е единственият човек, който е печелил световната титла четири пъти - два пъти като играч (1958, 1962), веднъж като старши треньор (1970) и веднъж като помощник-треньор (1994). Загало беше начело на "Селесао" на общо три Мондиала - 1970, 1974 и 1998 година.

Сред мнозината, които изпратиха венци в чест на Загало беше и бившият бразилски футболист Роналдо, който се сбогува с бившият си наставник с емоционална публикация в социалните мрежи.

"Загало, твоята ера е вечна. Благодаря за всичко, на което ме научи. Почивай в мир. Обичам те!", написа световният шампион с Бразилия от САЩ 1994 и Япония и Южна Корея 2002.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус стигна до измъчен успех като гост на 10 от Салернитана
Ювентус стигна до измъчен успех като гост на 10 от Салернитана
Ливърпул спечели голямото дерби с Арсенал в третия кръг на ФА Къп
Ливърпул спечели голямото дерби с Арсенал в третия кръг на ФА Къп