НОВИНИ

Фестивал на ракията в София събра десетки производители и любители

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:06, 05.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Фестивал на ракията в центъра на София събра този уикенд десетки български и чуждестранни производители. Освен дегустация, на изложението можеха да се купят висококачествени ракии, които според производителите гонят световните стандарти.

Най-търсени бяха българските плодови ракии, най-вече от грозде. Организаторите бяха се погрижили да има и вкусни мезета, подходящи за обилната дегустация на ракия.

Преобладават основно български производители, които получиха доста награди - доста медали се раздадоха, при това основно златни и сребърни, обясни организаторът на фестивала Илияна Дановска.

"Най-търсени са плодовите ракии. Те са по-различни като вкус, по-ароматни са и хората ги харесват", казва Екатерина Христова, търговски представител.

Да не са много парфюмирани ракиите, да не им е добавян допълнителен концентрат или други неща. Това търся в ракиите, споделя един от посетителите.

БНТ: Лесно ли различавате ментето от истинската ракия?

- Бих казал да, макар че тук на фестивала няма ментета. Тук са само истински производители. Има много хубави ракии.

"Аз пътувам в Балканските страни и дойдох специално в България заради този фестивал. Истински се забавлявам и много харесвам българската ракия", разказа Томи, дошъл от Нидерландия.

"Предлагаме ракийка и в буренце, за да могат да разберат нашите клиенти разликата между едната която е мискетова, с аромат на гроздето и другата, която е е отлежала за известно време в дъбово буре", подчерта Иглика Костадинова, производител на ракия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формулата на властта в новия кабинет е 10-4-4-3, Нинова става вицепремиер?
Формулата на властта в новия кабинет е 10-4-4-3, Нинова става вицепремиер?
Люис Хамилтън спечели след истински трилър в Саудитска Арабия
Люис Хамилтън спечели след истински трилър в Саудитска Арабия