НОВИНИ

Фон дер Лайен: ЕС трябва да произвежда 20% от микрочиповете в света

фон дер лайен произвежда микрочиповете света
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:42, 20.01.2022
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз трябва да изразходва 360 млрд. евро годишно за преобразуване на енергийния си сектор и за преминаване към зелена енергия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си по време на виртуалната дискусия "Програма Давос".

"Европейският съюз трябва да инвестира допълнително 360 млрд. евро всяка година в преобразуването на енергийната си система", заяви Фон дер Лайен, като подчерта, че тази сума може да бъде акумулирана само чрез комбиниране на публични и частни инвестиции.

Фон дер Лайен изтъкна, че освен екологичния преход и нулевите въглеродни емисии до 2050 г., ЕС възнамерява да направи голям скок и в изграждането на нова цифрова икономика. За тази цел си е поставила за цел да увеличи четирикратно производството на микрочипове в ЕС.

"До 2030 г. 20% от световното производство на микрочипове трябва да бъде съсредоточено в ЕС. Дотогава световното производство ще се удвои, така че говорим за четирикратно увеличение на европейското производство", каза Фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва чувствително захлаждане с валежи от дъжд и сняг
Започва чувствително захлаждане с валежи от дъжд и сняг
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания