НОВИНИ

Фон дер Лайен се извини на Италия и обеща помощ

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:04, 02.04.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света
фон дер лайен извини италия обеща помощ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обърна към Италия с думите, че европейските държави са готови да й помогнат да се справи с коронавируса, след като първоначално бяха съсредоточени върху „собствените си проблеми у дома“.

Лидерът на ЕС обаче засега не се съгласява с искането на Рим съюзът да започне да използва съвместен дългов фонд, което би могло да позволи на държави като Италия да се справят с кризата по-евтино.

„Днес Европа се мобилизира заедно с Италия. За съжаление, това не винаги е било така", казва Фон дер Лайен, цитирана от италианското издание „Ла Република“.

„Трябва да се признае, че в първите дни на кризата, пред необходимостта от общ европейски отговор, твърде много хора мислеха само за собствените си проблеми у дома“.

В писмото Фон дер Лийен започва с извинение, но завършва със списък на различните начини, по които ЕС вече помага на Италия да се справи с икономическите последици от триседмичното си блокиране.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС „ще отпусне до 100 милиарда евро за най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на заплатите на работещите по-малко часове“.

Тя каза, че новоприетата инициатива предоставя „заеми, гарантирани от всички държави-членки, като по този начин демонстрира европейска солидарност“. „През изминалия месец Европейската комисия не е оставила нищо, с което да помогне на Италия“, написа Фон дер Лайен.

Испания и Франция – двете следващи Италия страни с високо покачване на случаи на COVID-19 - подкрепиха искането на Италия за новия инструмент за общ дълг. Но по-пестеливи държави като Германия и Холандия са против идеята.

Общите дългови инструменти могат теоретично да намалят риска и разходите по заеми на задлъжнелите страни, като същевременно леко повишават разходите на държавите, които харчат в рамките на своите средства. Лидерите на ЕС не успяха да намерят общ отговор миналата седмица и дадоха на финансовите си министри срок до следващия четвъртък да изготвят нова стратегия.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че Италия може да прибегне до аварийната военна каса на Европейския съюз - EMS, ако съпътстващите я строги правила за разходване бъдат отменени. „Ако сме съюз, сега е моментът да го докажем“, пише Конте в германския седмичник „Ди Цайт“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
900 000 души останаха без работа в Испания заради коронавируса
900 000 души останаха без работа в Испания заради коронавируса
Европейският съд: Полша, Унгария и Чехия са нарушили законодателството на ЕС за бежанците
Европейският съд: Полша, Унгария и Чехия са нарушили законодателството на ЕС за бежанците