НОВИНИ

Франция отбелязва националния си празник със скромна военна церемония

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:38, 14.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Франция отбелязва днес националния си празник без обичайния мащабен военен парад по Шанз-Елизе заради рисковете от коронавируса. По-скромна военна церемония е в ход на площад "Конкорд" в Париж, където се отдава признание на хората на първа линия в борбата срещу пандемията.

Около 2 хиляди военни, наполовина колкото миналата година, дефилират на площад Конкорд. На особена почит са военните медици и специализираните части, осигурили дезинфекция на сгради и транспорт на заразените. Няма бронетехника, но в небето над Париж летят десетки самолети и хеликоптери, включително машини, евакуирали болни от COVID-19.

На трибуните са около 2 500 поканени, повечето здравни работници, близки на медици, починали от патогена, учители, продавачи, погребални агенти, полицаи, огнеборци, работници от заводи за маски и тестове. Символично представени са четири европейски страни - Германия, Швейцария, Австрия и Люксембург, които приеха в техни болници 161 французи.

Тази година се почита паметта на Шарл де Гол във връзка с три годишнини - 130 от неговото раждане, 50 от смъртта му и 80 от призива му за борба с нацистите. В навечерието на празника президентът Макрон оцени високо ролята на френските военни.

"Въпреки че празнуваме при специални условия, които ще ви лишат от аплодисментите на френския народ на Шанз-Елизе, мога да ви уверя, че вашите съграждани, които ви обичат, ще продължат да мислят за вас, да изразяват своята гордост и признателност за вашата решимост да служите в тяхна защита, както и на мира", заяви Макрон.

Междувременно френското правителство и синдикатите се споразумяха за отпускане на повече от 8 милиард евро за повишаване доходите на болничния персонал.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел и Джузепе Конте обсъдиха възстановяването на ЕС от пандемията
Ангела Меркел и Джузепе Конте обсъдиха възстановяването на ЕС от пандемията
Тристранният съвет обсъжда промени в Кодекса на труда
Тристранният съвет обсъжда промени в Кодекса на труда