НОВИНИ

Франция отдава почит на учителя Самюел Пати на годишнината от смъртта му

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:00, 16.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Франция отдава почит към паметта на обезглавения от екстремист преди година учител Самюел Пати. Той беше убит от ислямистки терорист с чеченски произход заради урок за свободата на словото. В него Пати показа на учениците карикатури на пророка Мохамед. Нападателят беше ликвидиран от полицията.

С възгласи "Свобода", френски ученици почетоха паметта на убития преподавател по история и география Самюел Пати. Специални занятия имаше в цялата страна в навечерието на първата годишнина от смъртта му.

На мястото на убийството на 47 годишния Пати, близо до училището във френската столица в което е работил, могат да се видят цветя и надпис "Аз съм учител".

В парижкото предградие,където е живял учителят също имаше възпоменателна церемония.

В министерството на образованието беше открита паметна плоча. На нея е изписано, че Пати е убит от ислямистки терорист, защото е преподавал и защитавал ценностите на Републиката, каквато е свободата на изразяване.

"Скъпо семейство на Самюел Пати, 16 октомври 2020 г., ме беляза завинаги като министър-председател, тя беляза цяла Франция и с нея най-дълбоките ценности на нашия републикански и демократичен идеал. Учител от нашето светско, безплатно и задължително училище, най-ценното благо на нашето общо наследство, този учител беше убит при отвратителни обстоятелства в името на варварско мракобесие", заяви премиерът на Франция Жан Кастекс.

Президентът Макрон по-късно приема близки на Пати в Елисейския дворец.
Парижкото кметство преименува площад в Латинския квартал на името на убития преподавател.

Министърът на образованието присъства на възпоменанието в колежа на Пати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (16.10.2021)
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (16.10.2021)
Лацио нанесе първа загуба на Интер
Лацио нанесе първа загуба на Интер