НОВИНИ

Франция с план за постепенно отваряне от 11 май

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 28.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

62 хиляди човешки живота са спасили ограничителните мерки във Франция, но продължаването им ще доведе до икономически колапс, заяви днес премиерът Едуар Филип. Той представи пред парламента стратегия за отваряне на страната от 11-и май, като отбеляза, че французите трябва да се научат да живеят с вируса.

Градският транспорт тръгва на 70 процента, при задължително носене на маски. Отпада изискването на документ за пътуване.Отварят някои училища, но с до 15 ученици в клас. Магазините ще могат да изискват маски от клиентите си. Молове, барове, ресторанти, кина и големи музеи остават затворени. Вдигането на мерките е обвързано с оставане на новите заразени под 3 хиляди на ден.

След 11-и май Франция ще е в състояние да произвежда 700 хиляди PCR теста на седмица, посочи премиерът. Хората с положителна проба ще могат да се самоизолират у дома или в хотели. Ще се насърчава дистанционната работа. Ще има дебат и гласуване по мобилно приложение за проследяване на контактите, след като то бъде разработено, обяви Едуар Филип.

Едуар Филип - премиер на Франция: Рискът от втора вълна, която ще удари разклатената здравна система и ще наложи връщане на ограниченията, която ще зачеркне усилията и жертвите, направени през последните осем седмици, е сериозен. Той налага да действаме внимателно, постепенно и безопасно.

Френският футболен сезон няма да се поднови поне до септември. Забранени са масови събития с участието на над 5 хиляди души. Френските плажове ще са затворени поне до 1 юни.

Едуар Филип ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение до 23-ти юли. При стриктно спазване на социалната дистанция в залата присъстваха едва 75 депутати от общо 577.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След извънредното положение мерките остават в закон
След извънредното положение мерките остават в закон
Димитър Бечев, политолог: Тръмп трупа актив с раздаването на пари за най-бедните
Димитър Бечев, политолог: Тръмп трупа актив с раздаването на пари за най-бедните