НОВИНИ

Франция със съкрушителна загуба от Ирландия в първия ден на турнира Шестте нации

"Сините" бяха надиграни у дома на старта на най-авторитетния ръгби турнир в света.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:35, 03.02.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
франция съкрушителна загуба ирландия първия ден турнира шестте нации
Слушай новината

Ирландия нанесе огромно разочарование на Франция на старта на тазгодишното издание на най-авторитетния ръгби турнир в света Шестте нации. Ирландците записаха изразителна победа с 38:17 над "петлите" насред Стад Велодром в Марсилия в първия мач от надпреварата, който бе определян предварително и като сблъсък между основните фаворити.

Превъзходството на Ирландия се изрази и в петте им есета (на Джеймисън Гибсън-Парк, Тейг Берн, Калвин Неш, Дан Шийнън и Ронън Келъхър) срещу само две за французите (Дамиен Пено и Пол Габрилаге).

50 минути французите играха с човек по-малко, след като в 30-ата мин. Пол Вилемс бе изгонен за втори жълт картон след две опасно високи влизания срещу съперници.

Въпреки това до към 60-ата мин. французите опитаха да бъдат равностойни и се държаха на едно пълно есе (7 т.) разлика от гостите, държейки резултата 17:24. След това обаче те бяха пометени, не успяха да отбележат нито една точка и загубиха в крайна сметка с 21 т. пасив.

Силен мач за ирландците направи флай-халфът Джак Краули ("Мюнстър"), който завърши мача като най-резултатен играч с 13 точки (10 от допълнителни удари след есета и 3 от наказателен удар).

В събота вечер в Марсилия "сините" се опитаха да дадат обяснение на случилото се.

"Ще трябва да анализираме трудното начало. Сега наистина е твърде тежко да се говори за това“, каза Грегори Алдрит.

В съблекалнята на Стад Велодром новият капитан изнесе реч, пълна с разочарование.

"Много е трудно. Както казах в съблекалнята, това не е лицето, което искахме да покажем", обясни Алдрит.

Отборът на Фабиен Галтие всъщност беше загубил навика да започва Турнира на шестте нации с поражение. „Много, много е трудно за всички играчи, ние не сме свикнали да започваме турнира по този начин“, продължи Грегори Алдрит.

"Играем за победа във всеки мач. Но имаме характер. Ще се опитаме, ще поемем отговорността, ще изправим главите си и ще направим всичко, за да се вдигнем следващата седмица", каза още капитанът на "сините".

Въпреки загубата, французите показаха солидарност с Пол Вилемс, който беше изгонен след половин час игра, оставяйки съотборниците си с човек по-малко до края на мача.

„Мисля много за Пол тази вечер, той е много тъжен. Имаше какво да даде за тази фланелка. Не можем да виним играч, който иска да даде всичко от себе си за отбора си, защити Грегори Алдрит своя съотборник.

Първият кръг от турнира Шестте нации продължава с два двубоя днес. Италия и Англия започват в 16:15 ч., а Уелс играе с Шотландия от 18:45 ч.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократична република Конго е на полуфинал на Купата на африканските нации
Демократична република Конго е на полуфинал на Купата на африканските нации
Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават
Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават