НОВИНИ

Франция засилва военното си присъствие в Средиземно море

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:20, 13.08.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

Франция ще увеличи военното си присъствие в източното Средиземноморие, като призова Турция да спре проучванията за петрол и газ в оспорваните с Гърция райони.

В телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, френският президент Еманюел Макрон е изразил тревога от едностранните действия на Анкара. Проучванията трябва да спрат за да стане възможен диалога между двете страни, членки на НАТО, добавил френският лидер.

Двустраната криза се изостри тази седмица след пристигането в спорните води на турски проучвателен кораб с военен ескорт. Свои бойни кораби в района изпрати и Гърция.

Очакваме разумът да надделее, заяви гръцкият премиер Мицотакис. Той посочи високия риск от инцидент при струпването на толкова много военни кораби в ограничено пространство.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция: Ние никога няма да предизвикаме ескалация. Да, въздържането е само един аспект на нашата сила, но няма да оставим провокация без отговор. Показахме, че при необходимост ще отговорим. И ще го направим пак, ако е нужно.

Атина поиска незабавно изтегляне на турския кораб от района, който разглежда като част от своя континентален шелф.

Франция ще засили временно военното си присъствие там за наблюдение на ситуацията и да демонстрира своята решителност за спазване на международното право, посочва френското президентство. Миналия месец Еманюел Макрон призова за санкции на Евросъюза срещу Турция за нарушение на суверенитета на Гърция и Кипър.

Отношенията Париж - Анкара са обтегнати и заради конфликта в Либия. Утре външните министри от Евросъюза се събират на спешна среща по кризите в Средиземно море, Ливан и Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко е състоянието на фелдшера с COVID-19 в Пазарджик
Тежко е състоянието на фелдшера с COVID-19 в Пазарджик
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожар
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожар