НОВИНИ

Габриел във Виена: България е част от решението на проблема с миграционния натиск

Присъединяването към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен, смята вицепремиерът

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:02, 17.11.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена.

Вицепремиерът заяви, че България подкрепя визията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира към новите реалности. Габриел отбеляза, че темата за Шенген е свързана с двустранните отношения между София и Виена от гледна точка на развитието на бизнес връзките и на туризма.

България и Австрия имат традиционно добри, прагматични и продуктивни двустранни отношения, изтъкна българският външен министър.

"Много съм радостна да видя, че има политическа воля за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в полза на нашите бизнеси и на нашите граждани", каза Мария Габриел.

Както Габриел, така и Шаленберг обърнаха внимание на факта, че Австрия е вторият по големина чуждестранен инвеститор в България.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг каза, че България се „движи в правилната посока“ за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

Шаленберг изтъкна, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа. Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, допълни той.

Мария Габриел отбеляза, че с Шаленберг са обсъдили също така Украйна и въпроса с разширяването на ЕС.

"Нашето съвместно послание е, че солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се защитават в трудни времена. Продължаваме да подкрепяме Украйна и ще я подкрепяме толкова дълго време, колкото е необходимо.

По въпроса с политиката на разширяване бих искала наистина да подчертая, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз. За нас е от стратегическа важност да имаме сигурни, проспериращи и стабилни съседи, които споделят с нас нашите европейски ценности", заяви българският министър на външните работи.

По отношение на разширяването на ЕС Шаленберг заяви, че "в този обръч от кризи, трябва да изградим обръч от стабилност", а единственият начин, по който да направим това, е да приемем нови страни членки в европейското семейство. Той каза, че Австрия няма да застава на пътя на страните от Западните Балкани, които искат да са част от ЕС, и няма да налага нови условия за приема им.

Това е второто посещение на високопоставен български представител в Австрия през последния месец. На 24 октомври премиерът Николай Денков бе на визита във Виена, в рамките на която се срещна с канцлера Карл Нехамер.

Тогава той заяви, че ако България и Румъния влязат в Шенген, ще бъдат охранявани по-добре външните граници на ЕС, ще се намали цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, което значи по-ниски цени на храните и по-малка инфлация. Ако двете страни са вътре в Шенген, ще можем по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, каза той след срещата си с канцлера Нехамер.

На 17 ноември 2022 г. със 106 гласа „за“ и 18 „против“ Народното събрание прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство, в която се заявява пълната подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г.

На 2 декември 2022 г. след заседание на правителството на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра обяви, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 г., а ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия.

Същия ден на пресконференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди позицията на австрийското правителство, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 8 декември 2022 г.

Шенгенското пространство гарантира свободно движение на над 400 милиона европейци. То обхваща 27 държави - 23 страни членки на Европейския съюз, и четири асоциирани държави - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обхваща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове.

Споразумението от Шенген е подписано на 14 юни 1985 г. в Шенген в Люксембург, намиращ се на границата с Франция и Германия, от пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия, с цел премахване на контрола на общите граници и свободно движение на гражданите между подписалите го страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на младежта и спорта: Осъждаме всяка форма на вандализъм и превишаването на права на органите на реда
Министерството на младежта и спорта: Осъждаме всяка форма на вандализъм и превишаването на права на органите на реда
Министърът на вътрешните работи заяви, че няма да подаде оставка
Министърът на вътрешните работи заяви, че няма да подаде оставка